Doen wat je zegt en zeggen wat je doet

Een interview met 6s, sinds mei 2018 in dienst bij Be Well als gedragskundige, momenteel werkzaam bij Radar.

Gehandicaptenzorg

“Na jarenlang in jeugdzorg en GGZ gewerkt te hebben, wilde ik mijn eigen horizon verbreden om te kijken wat er nog meer is. Ik had voorheen al stage gelopen in de gehandicaptenzorg, maar ik wilde meer weten over hoe de sociaal emotionele ontwikkeling verloopt bij kinderen met een cognitieve achterstand/ beperking. Hoe doorlopen zij hun ontwikkelingsstadia en hoe gaan ouders om met de beperking van hun kind. Welke bijdrage kan ik als gedragskundige (afgestudeerd als orthopedagoog) leveren aan de ontwikkeling van het gezinssysteem.

Radar

Ik ben begonnen op de afdeling gezinsbehandeling van Radar. In een ambulante setting, bij de gezinnen thuis, wordt behandeling gegeven door gezinsbehandelaren.  Als gedragskundige ben ik betrokken bij de intake en evaluaties. Tevens ben ik regiebehandelaar en eindverantwoordelijke voor de zorg die gezinsbehandelaren aanbieden in de thuissituatie. Tijdens de intake bespreek ik samen met ouders de wederzijdse verwachtingen en maken we afspraken. Doelen worden opgesteld voor een afgesproken periode en er is frequent contact tussen de gedragskundige en de gezinsbehandelaar om het proces te bespreken. Tevens coach ik de gezinsbehandelaren op inhoud. Welke tools zorgen voor een gedragsverandering in het gezin en hoe kun je nieuw gedrag aanleren. Hoe kun je ouders ondersteunen in de opvoeding en welke evidence based methodieken kunnen gebruikt worden om ouders verder te helpen en de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren .

Werkzaamheden bij Radar

Sinds 2 maanden werk ik niet meer in de gezinnen, maar heb ik binnen de organisatie een beleidsmatige functie gekregen. Vanuit het nauwe contact dat ik heb met de gezinsbehandelaren/ collega-gedragskundigen en de gezinnen weet ik wat er speelt op de werkvloer en signaleer ik waar de knelpunten zitten wanneer we ons vak uitoefenen.  Signaleren is een ding, maar als gedragskundige en mogelijk nog meer als persoon ga ik altijd op zoek naar oplossingen: hoe kunnen we het werk voor onszelf als professionals leuk maken en houden, hoe zouden we zelf behandeld en benaderd/bejegend willen worden als het onze eigen dierbaren betrof en hoe past dit binnen beleid en overheidsregels.

Je werk mee naar huis nemen

Naast mijn werk (parttime) als gedragskundige voor Be Well, ben ik een bezige bij. Dit zorgt ervoor dat ik mijn werk op kantoor kan laten. Het is ook juist de kunst van de gedragskundige om ervoor te zorgen dat ouders dusdanige tools via de gezinsbehandelaren aangereikt krijgen, dat ze de zorg al dan niet met enige ondersteuning op enkele momenten in de week, zelfstandig aan kunnen. Dat is ook de slogan van Radar: ‘Zo wil ik leven’. Ouders hebben een grote mate van eigen autonomie die gestimuleerd wordt door de professionals die werkzaam zijn bij Radar.

Uitgebreid vakgebied

Zoals ik al eerder vertelde, ben ik een bezige bij. Het gedrag van een mens interesseert mij enorm. Waarom doet iemand zoals hij doet? Welke reden zit hierachter? Hoe is het gedrag te verklaren? Maar dan: als je eenmaal tot inzicht bent gekomen, dan begint het pas: hoe zorg je er dan voor dat je je gedrag kan veranderen? Samen met andere specialisten die zich bezighouden met gedragsverandering (spin-off van de Radboud Universiteit van Nijmegen), is er een wetenschappelijk bewezen methode ontwikkeld voor jongeren met blijvende gedragsverandering.  Jongeren willen heel veel, maar hoe krijg je ze zover om concrete doelen te stellen EN dat ze deze doelen met succes behalen. Hoe houden ze hun leven in eigen hand en behouden ze de regie. Bij deze club gepassioneerde mensen ben is als coördinator en opleider van de training voor jongeren betrokken.

Daarnaast heb ik een eigen praktijk voor mindfulness en coaching en werk ik samen met een jobcoach. In mijn praktijk coach ik hoogsensitieve-hooggevoelige /(hoog)begaafde kinderen en jongeren; meestal op het randje van burn-out/bore-out en drop-out. Kortom: gedragsverandering om van willen naar doen te gaan.

Als changemaker (leren door te doen) ben ik verbonden aan het changemaker-collective; een collectief van professionals die creatieve oplossingen creëren voor de complexe problemen van de moderne wereld.

Waarom Be Well?

In 2015 ben ik in contact gekomen met Be Well. Destijds was ik werkzaam als vestigingsmanager bij een grote landelijke organisatie en op zoek naar versterking van mijn team. In de jaren die voorbij gingen hebben we altijd contact gehouden, hetzij via social media of via netwerkmeetings waar we elkaar tegenkwamen. Ik vind het belangrijk om me zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen. Daarnaast ben ik als zorgprofessional me bewust van mijn waarden en drijfveren. Ik vind het steeds leuker om projectmatig bij een organisatie te werken en te kijken wat er bij mij past als persoon. Wat wil ik, waar word ik gelukkig van? Wat zoek ik in een werkgever, werkplek, en welke cultuur past bij mij? Waar kom ik goed tot mijn recht? Wat kan ik nog leren over mezelf?

Wat vind je belangrijk aan een werkgever?

Vrijheid, meedenken, creativiteit in oplossingen en samen tot iets moois komen. Sfeer, humor, professionaliteit hoog in het vaandel en vooral dat je samen kunt lachen. Dat er een open cultuur is en dat je elkaar kunt aanspreken. Dat er balans is tussen inspanning en ontspanning. Serieus kunnen zijn, maar ook met humor je werk kunnen doen.

Wat verwacht je van Be Well?

Wat mij het meest aanspreekt aan Be Well is dat de heren goed kijken en luisteren naar wie ik ben als persoon met mijn kwaliteiten en talenten. Door middel van projectmatig werken, krijg ik de mogelijkheid om te kijken wat er bij mij past en word ik ook voor uitdagingen gesteld die net iets verder gaan dan mijn eigen comfortzone qua kennis, kunde en attitude. Alles met als doel om mezelf verder te professionaliseren en mezelf te ontwikkelen. Be Well weet wie ik ben, matcht mij aan organisaties die tijdelijk weer op formatie moeten komen of tijdelijk kennis en kunde nodig hebben. Het fijne aan Be Well vind ik dat ik ook nog steeds de keuze heb om na te gaan of de klik (nog steeds) wederzijds is. De ondernemersgeest en ‘recht door zee’ mentaliteit die in mij zit, ademt Be Well ook uit. Ik vind het geweldig dat deze ‘geest’ gematcht wordt aan organisaties die dat op enig moment nodig hebben.

Hoe/waar zie jij jezelf over 2 jaar?

Nog steeds bij Be Well. Het geeft mij de kans om alles te doen wat ik daarnaast nog wil doen. De combinatie tussen het ZZP-schap en projectmatig werken spreekt mij het meeste aan. Het is tegenwoordig niet meer zo dat het op een CV afschrikt als je bij meerdere werkgevers of projectmatig hebt gewerkt. Ik doe dit voor mijzelf: waar word ik blij van. Ik vraag mezelf steeds waarin ik mijzelf nog wil ontwikkelen en welke opleiding ik nog zou ik willen volgen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik het mezelf gun dat ik ‘legitiem’ mag jobhoppen en mag jobcraften.

Wat weten wij nog niet over Annika?

Dat ik ANNA overal mee naar toe neem en mijn vraagtekens bij zet. Dat ik steeds waarom vragen stel en altijd navraag en geen aannames doe. Ik blijf een open blik houden. Daarnaast ben ik van veel markten thuis. Bovendien, als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook voor.

Begin oktober heb ik met mijn bevlogen collega’s van The Lab of Life een co-creatie-sessie van the House of Hi bijgewoond in Den Haag. Deze dag had één doel: in 2020 naar een stressarm Nederland gaan. Dit is ook wat ik de wereld gun: lekker je ding doen waar je energie uit haalt, dingen doen die je energie opleveren, je leven leven zonder (al te veel) stress.

Wat kunnen anderen nog van jou leren?

Ieder contact vind ik een contact op zich. Mijn laatste vraag is ook meestal: “wat neem je mee uit dit gesprek”? Ik vind het belangrijk dat je alles kunt halen uit de keuzes die je maakt; je hebt niet het eeuwige leven. Daarin kunnen mensen denk ik nog van mij leren. Dat ik kan zeggen waar het op staat en ik niet om de hete brei heen draai; mensen ook een spiegel voor kan houden. Voor mij is het belangrijk om te doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Wat wil jij nog leren?

Heel veel! Dat is niet zozeer op het vlak van werk, maar ook in het leven. Het leven kent veel facetten. Ik wil nog gaan reizen en leren van het leven. Kennis opdoen door te doen en te ervaren in real life, naast natuurlijk een hele bucketlist met opleidingen. De mens achter het gedrag vind ik heel bijzonder. Hoe kun je mensen triggeren om hun eigen uniciteit en talent aan de wereld te laten zien, zodat ze hun leven leven zoals ze willen. Zonder ‘ja maar’, zonder dat iemand er iets van vindt waar jij je iets (te veel) van aan trekt. Zonder al te veel verplichtingen, gewoon ‘gelukkig’ zijn. Iedere dag met plezier naar je werk gaan, dat je dankbaar en vol energie kan gaan slapen.

Dat stukje inzicht en gedragsverandering zou ik de wereld gunnen”.

Annika Bessems