Robots in de zorg: Een toekomst van ondersteuning voor zorgmedewerkers

In de snelgroeiende wereld van technologie en innovatie vinden robots nu ook hun weg naar de zorgsector. Deze robots, bekend als “social assistive robots”, worden steeds vaker ingezet in verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Hun doel? Niet om de onvervangbare menselijke zorgverlener te vervangen, maar om hen te ondersteunen en de druk van hun schouders te verlichten.

Zorgverleners staan vaak onder grote druk door personeelstekorten en een hoge zorgvraag. Social Assistive robots kunnen hierin een cruciale rol spelen door bepaalde taken over te nemen. Denk hierbij aan het verzorgen van sociale interacties of het stimuleren van beweging en cognitieve vaardigheden bij ouderen. Deze taken, hoewel essentieel voor het welzijn van de patiënten, kunnen veel tijd in beslag nemen. Tijd die zorgmedewerkers dan kunnen besteden aan zorgtaken die meer persoonlijke aandacht vereisen.

Laten we enkele Social Assistive robots beter leren kennen:

De PARO robot

PARO is een sociale robot in de vorm van een witte, jonge zeehond. Een kriebel onder zijn kin en hij sluit zijn ogen, knuffel hem en hij reageert tevreden. Praat tegen hem en hij reageert op je stem. PARO vrolijkt mensen op, stimuleert de communicatie en heeft een kalmerend effect. De witte vacht, de grote ogen en zijn levensechte gedrag zorgen voor bijzondere momenten tijdens het gebruik.

De HIRO-Chan robot

De HIRO-Chan robot heeft de vorm van een knuffelbaby en gebruikt de stem van een echt eenjarig kind. Deze eigenschap helpt demente ouderen intuïtief emotionele informatie zoals huilen en lachen voor te stellen. HIRO-Chan heeft geen gezicht om de emotionele mismatch tussen gezichten en stemmen te voorkomen.

De ZORA robot

Zorgrobot ZORA is ontworpen om bewoners met dementie te ondersteunen en te stimuleren bij activiteiten. De robot kan bewegingsoefeningen voordoen, liedjes zingen en quizjes organiseren, wat helpt om bewoners te enthousiasmeren en actief te betrekken. Ondanks deze voordelen is het gebruik van ZORA tijdsintensief vanwege de benodigde handelingen zoals aanzetten, instellen en programmeren. Bovendien hapert de robot soms door wifi-problemen en is hij niet altijd goed verstaanbaar. De hoge aanschafkosten wegen voor sommige zorgorganisaties niet op tegen de geboden functionaliteiten, waardoor ZORA niet altijd regelmatig wordt ingezet in de dagelijkse zorg.

Wat betekent dit voor zorginstellingen?

Social assistive robots bieden een waardevolle ondersteuning in de zorg, met name in verpleeghuizen en zorginstellingen. Hoewel ze de menselijke zorgverleners niet kunnen vervangen, kunnen ze hen wel ontlasten door routinetaken over te nemen en de sociale interactie en het welzijn van patiënten te bevorderen. De verdere integratie en ontwikkeling van deze technologieën belooft een toekomst waarin de zorgsector efficiënter en menselijker kan opereren.