Marieke Walet vindt haar ‘draai’ bij Be Well!

“Na ruim 15 jaar als orthopedagoog voor dezelfde organisatie in de Gehandicaptenzorg te hebben gewerkt, was ik toe aan iets nieuws. Wat dat nieuws moest zijn, wist ik niet precies. Een echte voorkeur had ik ook niet. Maar ik voelde dat ik een aardige rugzak aan ervaring met me meedroeg en wilde graag onderzoeken waar ik deze rugzak nog meer kon vullen, maar vooral ook kon toepassen.

Ik kwam bij Be Well Zorgprofessionals terecht en dit voelde meteen goed. Een kleine organisatie met enthousiaste, kundige mensen die voor mij op zoek wilden gaan naar een leuke baan. De tijdelijkheid die komt kijken bij werken als interim sprak me enorm aan; ik hoef geen baan aan te gaan voor de komende 15 jaar, maar voor een paar maanden. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker.

De eerste opdracht die aan me werd voorgesteld was een zwangerschapsvervanging bij Bronlaak, een antroposofische organisatie in de Gehandicaptenzorg. Ik was bang dat ik te weinig inhoudelijke uitdaging zou hebben, aangezien ik dit werk al zoveel jaren gedaan had. De recruiter van Be Well bracht me op een ander spoor. Ik krijg de kans nieuwe ervaringen op te doen, te werken aan persoonlijke ontwikkeling, en mijn kennis en ervaring direct toe te passen en te delen. Daarnaast zou ik acht uur inhoudelijke ondersteuning mogen bieden aan de Senior orthopedagoog van de locatie. Ik was om! Met heel veel plezier begon ik aan de ‘klus’ op Bronlaak. Ik voelde me direct welkom, en de collega’s en bewoners bleken net zo leuk te zijn als op mijn vorige werkplek! Natuurlijk is het ook behoorlijk wennen in het begin. Andere systemen, andere dossiers, vele telefoontjes plegen om een sleutel te regelen en te zorgen dat ik toch echt deze week in het ECD kon…

Binnen twee weken had ik mijn draai al gevonden en voelde het alsof ik er al veel langer werkte. Helaas werd door de organisatie de keuze gemaakt om de acht uur inhoudelijke ondersteuning toch niet in te zetten maar structureler op te lossen. Ik begreep de keuze, maar voor mij was dit jammer. Ook dit hoort bij interim werken! In de drie maanden dat ik bij Bronlaak mocht zijn, heb ik geleerd dat ik toch meer vast zat in werkpatronen dan ik dacht. Dit was wel een eye-opener. Gelukkig kon ik dit daarna snel loslaten. Ook kwam ik erachter dat ik heel andere competenties kon ontwikkelen in een andere werkomgeving. Ik kreeg echt het gevoel een kijkje te mogen nemen in een andere keuken. Ik zag en hoorde veel. Niet alleen over de antroposofie (wat verrassend dichtbij me bleek te staan), maar ook over organisatiecultuur en werkprocessen. De locatiemanager vroeg gericht om mijn observaties en nam me hierin serieus. Het voordeel voor mij was dat ik de dingen die bij me passen kon meenemen. Alles wat niet bij me paste of me zelfs frustreerde, kon ik heel goed naast me neerleggen: ik ben hier maar tijdelijk! Ik merkte dat ik hetzelfde werk kon doen, maar met veel minder stress. Heerlijk! Juist omdat ik al zoveel ervaring heb, kon ik ook andere collega’s op inhoud ondersteunen. Ik heb dus echt het gevoel gehad een meerwaarde te zijn geweest en anderen vooruit te hebben geholpen.

Drie maanden vlogen voorbij. De week voordat ik zou stoppen, kreeg ik te horen dat mijn volgende opdracht bij Vincent van Gogh zal zijn. Er zat echter 2 weken ruimte tussen deze twee ‘klussen’. Terwijl ik naar huis reed met een tas vol afscheidscadeaus belde Roger van Be Well me op; maandag mag ik starten bij De La Salle, waar ik me nog twee weken nuttig kan inzetten! Wat een cadeautje…

Je baan opzeggen is behoorlijk heftig. En aan een nieuw avontuur beginnen ook. Ik kan het iedereen met ervaring echter van harte aanbevelen. Het is heerlijk om vanuit de zekerheid die Be Well me biedt te mogen ontdekken wat er allemaal nog meer ‘te koop’ is in de wereld van de orthopedagogiek.”

Hartelijke groet,

Marieke