Dynamiek van werkgelegenheid zorg
Dynamiek van werkgelegenheid zorg

Toename personeel in de zorg, ondanks groei uitstroom

  • 23 september, 2023

Vorige maand kwam NOS Nieuws met een interessant bericht over opvallende trends in de Nederlandse zorgsector. Deze trends weerspiegelen niet alleen de huidige situatie in de zorg, maar bieden ook inzichten die van belang zijn voor Be Well. In deze blog werpen we een blik op de bevindingen van de NOS en bespreken we hoe Be Well een positieve rol speelt in deze snel veranderende zorgomgeving.

Een positieve balans tussen uitstroom en instroom

Een van de meest opvallende bevindingen van de NOS is de toenemende uitstroom van werknemers in de zorgsector. Maar verrassend genoeg wordt deze uitstroom gecompenseerd door een groeiende instroom van nieuwe medewerkers. In slechts één jaar zijn er 21.000 mensen extra in de zorg gaan werken. Terwijl er 155.000 werknemers de sector verlieten kwamen er 176.000 bij. Een klein plusje in tijden van personeelstekort in de zorg, waar in totaal 1,4 miljoen mensen werken. 

Het aantal uitstromers nam de afgelopen tijd toe, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betreft werknemers die met pensioen gaan, maar voor een groot deel jongeren die vertrekken naar een andere bedrijfstak. Er is ook een deel van de werknemers dat de uitdaging oppakt om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan. 

Op de langere termijn ziet het CBS een groei van instromers, omdat het aantal mensen dat in de zorg werkt al jarenlang groeit. Er is steeds meer zorg nodig in de toekomst, waardoor het tekort onder zorgpersoneel zal stijgen van 49.000 mensen vorig jaar naar 135.000 mensen in de toekomst.

Kansen voor zorgpersoneel

Be Well biedt kansen aan de groeiende stroom zzp’ers, medewerkers die hun roeping in de zorg hebben gevonden. Hun hart blijft op de juiste plaats omdat Be Well passende tijdelijke opdrachten heeft en startende zzp’ers volledig ontzorgt. Denk hierbij aan het opstellen van inzetovereenkomsten, tariefonderhandeling, enz. Maar Be Well neemt ook de complete administratie uit handen van startende zzp’ers. Be Well verzorgt uit hun naam de complete facturering en draagt zorg voor een snelle betaling. 

Be Well begrijpt heel goed waarom steeds meer medewerkers de zorg verlaten, terwijl vaak hun hart juist in de zorg ligt. Er is veel werkdruk in de zorg door (langdurig) zieke collega’s en de toenemende administratieve lasten door de overheid. Hierdoor is er weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Voor de echte zorgtaken is juist steeds minder tijd beschikbaar. Maar omdat er heel veel behoefte is aan zorg, denk aan thuiszorg, kinderopvang, jeugdzorg, forensische zorg, sociale zorg, enz. blijven er genoeg kansen over voor mensen die een nieuwe uitdaging zoeken in de zorg en bereid zijn om naar een andere sector over te stappen.

Be Well staat klaar om zorgprofessionals te ondersteunen bij het ontdekken van hun passie in de zorg en hen te begeleiden naar een nieuwe baan. Of je nu een ervaren professional bent die de overstap maakt naar een nieuwe baan in de zorg, een jonge medewerker die zijn of haar weg zoekt, of iemand die de roeping in de zorg heeft ontdekt na een succesvolle carrière en als zzp’er verder gaat. We bieden begeleiding, opleiding en mogelijkheden om te werken als zorgprofessional in zowel een vaste baan bij je droomwerkgever of als zzp’ er in uitdagende tijdelijke opdrachten of zelfs in de flexzorg, waarin losse diensten worden aangeboden.