close up of woman hands in yellow sweater holding pink heart. people, age, family, love, valentine and health care concept

Hoe zit het met jouw werkgeluk?

Aanhoudende krapte, toegenomen werkdruk en reorganisaties zorgen ervoor dat veel zorgmedewerkers zich regelmatig afvragen of hun werk nog wel leuk is. Bij Be Well vinden we het belangrijk dat mensen ‘werkgeluk’ ervaren en behouden.

Vijf adviezen om geluk in je werk te blijven vinden en wat je er zelf aan kunt doen:

1. Pak de ruimte
De hoeveelheid regels waar je tegenwoordig aan moet voldoen is groot en soms lijken medewerkers hieraan ten onder te gaan in combinatie met de drukte op de werkvloer. Toch zijn er meestal mogelijkheden om ruimte te creëren. Door beter te plannen en de juiste taken bij de juiste persoon neer te leggen bijvoorbeeld. Op die manier ontstaan er meer momenten die je zelf kunt invullen. 

2. Vraag meer aandacht
De patiënt centraal, meer aandacht voor de cliënt, het zijn bijna mantra’s in deze sector. Tel daarbij op dat zorgmedewerkers vaak loyale types zijn en het gevolg is dat aandacht voor jezelf er nogal eens bij inschiet. Sta wat vaker stil bij wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn op je werk en pak daarin je eigen verantwoordelijkheid. Alleen dan zet je verandering in gang. 

3. Geef complimenten
Klaarstaan voor een ander is in de zorg zo vanzelfsprekend dat niemand meer ziet hoe bijzonder het eigenlijk is. In de zorgsector is men niet echt gewend om elkaar een compliment te geven, terwijl iedereen ervan opknapt als hij of zij een schouderklopje krijgt. Laat wat vaker blijken dat je een ander waardeert of vraag eens hoe het met de ander gaat. Dat heeft een positieve invloed op je werkrelaties.

4. Begrijp waar je invloed ligt
De oorzaak van onvrede bij een ander leggen heeft vaak weinig zin. Zoek het bij jezelf. Door anders met omstandigheden om te gaan, maar wel dicht bij jezelf te blijven, ga je je gelukkiger voelen in je werk. Krijg inzicht in je werkgeluk door je af en toe de volgende vragen te stellen; ‘welke invloed heb jij op je omgeving en welke invloed heeft de omgeving op jou’?

5. Praat met elkaar
Uit onderzoek blijkt dat ruimte voor persoonlijke ontwikkeling een cruciale rol speelt in werkgeluk. Niet voor niets is dit ook een van de speerpunten bij Be Well. Wij vinden het belangrijk dat onze mensen het gesprek met ons aangaan. In een goed gesprek kun je samen reflecteren en bespreken wat iemand nodig heeft om plezier te hebben in zijn werk. Even stilstaan bij wat jou beweegt en hetgeen kiezen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je werk. 

Kortom: Met je hart op de juiste plek!

werkgeluk

Bron: HRpraktijk.nl