ikigai, lang en gezond leven

Een lang, gezond en gelukkig leven;
werk met je hoofd, én met je hart!

Elke dag opstaan met een doel, dat is waar Ikigai voor staat. Een Japans concept waar wij, Be Well, ons helemaal in vinden en waar wij naar streven met onze zorgprofessionals. Maar wat is het precies en wat is dan het recept voor een lang, gezond en gelukkig leven?

De traditie van Okinawa

Waar kom je ’s ochtends voor je bed uit? Wat is je passie, wat brengt jou geluk? Plezier in je werk, houden van wat je doet, zingeving, balans, gecombineerd met gezond leven, een fijne leefomgeving en aandacht voor jezelf. Hét recept om gezond oud te worden, volgens Ikigai.  Het concept stamt af van de bevolking op het Japanse eiland Okinawa, waar het meest aantal eeuwelingen wonen per 100.000 inwoners. Volgende de traditie van Okinawa heeft iedereen een Ikigai, oftewel een reden van bestaan. Hier komen passie, missie, roeping en beroep samen. Jouw Ikigai is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, net zoals de bewoners van het eiland.

In het boek: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven presenteren twee schrijfsters hun bevindingen van hun onderzoek naar hoe deze Japanners eten, werken en hoe de sociale omgeving eruit ziet. Belangrijk is:

Gezond eten: gevarieerd, vijf maaltijden per dag en weinig suiker.

Sociale banden: mensen komen geregeld bij elkaar in informele groepen (maoi) en steunen elkaar in moeilijke tijden. Ze hebben een sterk gevoel van saamhorigheid.

Weinig stress: stress heeft negatieve invloed op het lichaam. Op het eiland leven ze bewust in het nú en maken ze zich minder zorgen over het verleden en de toekomst. Met meditatie als belangrijke tool.

Lichamelijke beweging: sport en beweging zijn essentieel om zowel lichamelijk als geestelijk fit en gezond te blijven.

100 jaar en naar de sportschool

Waar we in Nederland de neiging hebben om het steeds rustiger aan te doen als we ouder worden, blijft de Japanner meer één met zijn Ikigai. Zo gaan inwoners die de 100 gepasseerd zijn nog naar de sportschool, blijft de visser zijn vissen vangen. Met pensioen gaan, bestaat dan ook niet in deze regio. Dit is volgens onderzoekers een mogelijke reden waarom zoveel mensen 100 jaar of ouder worden. Ze blijven hun roeping volgen, ook al worden de verantwoordelijkheden minder en veranderen ze van het soort werk als het lichamelijk te zwaar wordt.

Jouw Ikigai vinden

Wie ben ik?

Om te definiëren wat jou gelukkig maakt en wat jouw roeping is, is het allereerst belangrijk om te weten wie jij bent. Alleen zo vind je de betekenis in je dagelijkse bestaan, jouw Ikigai. Het lijkt vanzelfsprekend om te weten wie je bent. Toch geldt dit lang niet voor iedereen. Je gaat naar school, leert voor vakken als rekenen, taal, geschiedenis. Maar je leert niet wie je bent en waar je voor staat. Gaandeweg kom je er achter, maar soms pas veel later in je leven. Sommigen ontdekken het zelfs nooit.

Om alvast een begin te maken, en te ontdekken wie jij echt bent, en de eerste stappen te zetten richting jouw Ikigai, stel jezelf eens de volgende vragen: stel dat alles kan, wat wil ik dan? En hoe zie jij jouw leven het liefst voor je over vijf jaar? Hoe voel en ben jij dan als persoon?

Belangrijk is om deze vragen vanuit ontspanning te stellen, vanuit een fijn gevoel. Niet als je gestrest bent. Want de echte waarheid, die komt boven vanuit rust. Heb je geen idee? Vraag eens aan je omgeving. Ook zij kunnen je misschien op eigenschappen wijzen waarvan je je nog niet bewust was.

Saamhorigheid

Ken jij het gevoel van saamhorigheid? Bijvoorbeeld een groep goede vrienden, hechte collega’s of een lokale gemeenschap? Dan geeft dat een gevoel van doelgerichtheid en identiteit. Een vriendinnengroep die elke week samen gaat zwemmen in natuurwater, dat is zo’n voorbeeld van Ikigai. Eén met de natuur, gezond en bovenal ook samen. Ervaar je het gevoel van saamhorigheid niet, dan zou je hier naar opzoek kunnen gaan. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een klasje in de sportschool, een wandelgroepje, kookklas of noem maar op.

Hoe pas je mindfulness toe in de zorg?

Ikigai in je werk

Wij wonen op een heel andere plek, met heel andere carrièremogelijkheden. Toch kunnen ook wij onze Ikagai vinden. Om te beginnen helpt het als je in je werk een positieve bijdrage kan leveren aan de gemeenschap. Dit draagt bij aan een oprecht gevoel van eigenwaarde, wat je geluksgevoel en levenslust vergroot. Ideaal dus, dat je hebt gekozen voor een zorgberoep! Er is geen twijfel over mogelijk dat je een positieve bijdrage levert aan de gemeenschap. Wat ook jouw beroep is, die positieve bijdrage is vrijwel altijd terug te vinden in een baan. Zonder de visser is er immers geen lekkere verse vis op de markt. Het is belangrijk om hier je focus op te leggen. Sta jij er genoeg bij stil wat je bijdraagt aan de gemeenschap en heb je überhaupt dit gevoel? Zo niet, dan kun je nadenken over wat jou wel zingeving zou geven.  

Op werkgebied betekent Ikigai ook regie over je eigen werk, scholing, de kans om te groeien, intervisie. Ook zijn sociale contacten en een goed werknetwerk belangrijk om mee te kunnen sparren en een band mee te kunnen opbouwen. Een mooie beloning hoort ook bij Ikigai, dus een mooi salaris, of misschien hecht jij meer waarde aan andere voorwaarden zoals je vrijheid (verlofuren). Het plezier en de bevlogenheid in je werk zijn net zo belangrijk.


Heb jij jouw roeping gevonden in je werk? Of wil je met ons sparren over wat dan wel aansluit aan jouw Ikigai?


Zo vind je jouw Ikigai

Om je Ikigai te vinden stel je jezelf de volgende vragen:

  • Waar houd ik van?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat heeft de wereld nodig?
  • Hoe kan ik geld verdienen?

De plek waar deze antwoorden op deze vragen samenkomen, daar vind je jouw Ikigai. Maak hierbij onderscheid tussen waar je hart naar verlangt en zomaar een wens. Het gaat om een verlangen vanuit je hart, een gevoel dat zo sterk is dat je bereid bent er alles voor te doen om jouw doel te bereiken. Het gaat om echt een roeping dus.

Be Well, wees gezond!

Wij, Be Well, weten hoe belangrijk het is om goed op je plek te zitten op het werk. Je brengt er immers aardig wat tijd door. Wij willen dat onze zorgprofessionals zich goed voelen, voldoening uit het werk halen en waardering krijgen! Het liefst willen wij dat elke zorgprofessional werkt vanuit zijn eigen Ikigai. Is dit niet het geval, dan gaan we graag eerlijk het gesprek aan. Hoe kan iemand dichter tot zijn roeping komen?

We bemiddelen in zorgbanen, we begeleiden je richting jouw droombaan, luisteren aandachtig en begeleiden jou in jouw carrière. Om zeker te zijn van de juiste match, hebben wij een uniek matchingsysteem ontwikkeld. Daarnaast zijn we er voor jou! We komen op voor jouw belangen en wensen, en zorgen ervoor dat jij als zorgprofessional (met je hart) op de juiste plek terecht komt. Is dat niet bij ons, even goede vrienden. Wij willen dat jij lachend en stralend door het leven gaat. Dat jij leeft vanuit je eigen Ikigai.

Maak kennis met ons team!