In gesprek met collega Lisa

Onze collega Lisa van der Aa heeft enkele jaren werkervaring als begeleider in de zorg. In 2020 heeft zij naast haar werk als begeleider een master Pedagogische Wetenschappen afgerond aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en kan ze als gedragswetenschapper aan de slag! Sinds begin dit jaar werkt Lisa bij Be Well en zet zij zich in bij onze opdrachtgevers Koraal en Radar. Wij spraken Lisa over haar werk als gedragswetenschapper en hoe zij werken bij Be Well ervaart.

Wie is Lisa?

Ik ben Lisa, 26 jaar en ik werk sinds vier maanden bij Be Well. Ik ben begonnen met een opdracht bij Koraal en sinds twee maanden werk ik ook nog één dag in de week bij Radar.

In mijn vrije tijd maak ik graag muziek: ik speel trompet en dat doe ik al sinds kinds af aan. Ik speel in verschillende bands, waaronder een musicalorkest, een carnavalskapel en een kapel die vooral Tsjechische blaasmuziek speelt.

Binnenkort ga ik verhuizen naar een woning in Hout-Blerick, hier kijk ik erg naar uit! Hiervoor woonde ik in een studentenflat in Nijmegen en de laatste maanden bij mijn ouders als overbrugging. Mijn eigen plekje is dus een mooie stap!

Welke opleiding heb je gevolgd?

Na de havo heb ik de hbo opleiding Sociale Studies in Eindhoven afgerond. Tijdens deze opleiding heb ik kennisgemaakt met de gehandicaptenzorg. Ik was meteen verkocht!

Tijdens mijn werk als begeleider in de gehandicaptenzorg merkte ik echter dat ik niet alleen de plannen van de gedragswetenschappers wilde uitvoeren, maar dat ik deze zélf wilde maken! Daarom ben ik gestart met de premaster Pedagogische Wetenschappen in Nijmegen, gevolgd door de master.

Met wat voor cliënten werk je op dit moment?

Bij Koraal werk ik met cliënten met een ernstig verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen. Soms is het best pittig om deze cliënten te begeleiden, bijvoorbeeld als er agressie of zelf-verwondend gedrag voorkomt. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de begeleiders hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. Omdat ik zelf ook ervaring heb als begeleider weet ik hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat ervaar ik echt als een meerwaarde.

Bij Radar werk ik met oudere cliënten met een verstandelijke beperking. Hier krijg ik veel te maken met dementie en de gevolgen van lichamelijke achteruitgang.

Hoe vind je het om voor verschillende opdrachtgevers te werken?

Erg leuk, omdat ik hierdoor met verschillende groepen werk en dus met verschillende problematieken te maken krijg. Ook ervaar ik hoe verschillende organisaties het zorgproces inrichten, dat is heel leerzaam. Ik zie ook overeenkomsten tussen beide organisaties, vooral in dat ze dezelfde visie uitdragen. Beide organisaties zetten zich in voor een fijn leven voor de cliënten waarin deze zo goed mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Die bestaat eigenlijk niet! Er hoeft maar een crisis te gebeuren en je hele agenda ligt overhoop. Hier moet je in mijn werk goed mee om kunnen gaan. Je moet alles uit je handen kunnen laten vallen en je planning laten voor wat het is. Soms als ik iets heftigs mee maak op het werk vind ik het lastig om dat los te laten en neem ik het mee naar huis. Ik raak hier wel steeds meer gewend aan en kan het al beter loslaten dan in het begin.

Hoe ben je met Be Well in contact gekomen?

Ik kwam een leuke vacature van Be Well tegen op Indeed. Ik kende Be Well als organisatie nog niet, maar ik had een heel leuk kennismakingsgesprek. De vacature waar ik oorspronkelijk op solliciteerde is het uiteindelijk niet geworden, maar Be Well stelde de opdracht bij Koraal voor en dat was – van beide kanten – direct een groot succes!

Wat vind je van het contact met Be Well?

Ik vind het fijn dat het contact bij Be Well zo persoonlijk is. Voor en tijdens het sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever kreeg ik bijvoorbeeld fijne tips en ondersteuning vanuit Be Well. Ook na het gesprek werd ik gebeld en werd me gevraagd wat mijn gevoel was. Dat gaf me het gevoel dat er naar me werd geluisterd.

Hoe ervaar je het om bij Be Well te werken?

Heel fijn, want de lijntjes zijn heel kort. Als ik bijvoorbeeld een vraag heb krijg ik heel snel een antwoord. Het voelt allemaal heel persoonlijk. En als er bij de opdrachtgever bijvoorbeeld een keer iets niet helemaal lekker zou lopen, weet ik dat ik bij Be Well terecht kan.

Zou je andere young professionals in de zorg aanraden om brede ervaring op te doen met een detacheringscontract?

Ja, dat zou ik zeker aanraden. Het grote voordeel is dat je bij verschillende zorgorganisaties in de keuken kan kijken. Ik zit nu bijvoorbeeld bij twee organisaties en dat ervaar ik als heel leerzaam. Wel lijkt het me fijn om – als een opdracht écht goed bevalt – uiteindelijk binnen die organisatie mijn plek te vinden, een mogelijkheid die Be Well gelukkig ook biedt. Maar voorlopig vind ik de diversiteit van een contract bij Be Well heel fijn.

Lisa van der Aa in gesprek met Robin Wolter en Felice Pechholt, in de kantoortuin van Be Well in Maastricht.