Omgaan met onregelmatige diensten in de zorg

Omgaan met onregelmatige diensten in de zorg

Onregelmatig werken, het hoort bij de zorg. Een cliënt heeft vaak immers 24/7 uur zorg en ondersteuning nodig. Maar dat is volgens sommige zorgprofessionals best wel zwaar! Hoe kun je het beste omgaan met die onregelmatige diensten in de zorg? Wij hebben tips!

Gezondheidseffecten

Onregelmatige werktijden hebben invloed op onze biologische klok. Deze stuurt belangrijke lichaamsfuncties aan, zoals het slaapritme, de spijsvertering, je bloedsomloop en bloeddruk, het immuunsysteem, de lichaamstemperatuur en je emoties.

In onderzoeken worden de volgende negatieve gezondheidseffecten benoemd als het gaat om onregelmatig werken:

  • Vermoeidheid
  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • Verstoord ritme
  • Darmklachten en problemen met de stofwisseling
  • Prikkelbaar or humeurig zijn
  • Rugklachten
  • Verergering diabetes of overgangsklachten

Zorgprofessionals geven geregeld aan dat ze onregelmatig werken zwaar vinden. Vooral de combinatie van een late dienst en een opvolgende vroeg dienst worden als zwaarder ervaren. Maar zoals we al zeiden, de zorg stopt niet. Ook na vijf uur moet er gewerkt worden. In de nachten, avonden, de weekenden. Werk jij onregelmatig? Maak het jezelf dan zo gemakkelijk mogelijk en zorg goed voor jezelf! Zo blijft het leuk. Hierbij onze tips voor het omgaan met onregelmatige diensten in de zorg.

Zo ga je om met onregelmatige diensten:

Jouw gezondheid

Zorg jij voor voldoende slaap, eet je gezond en beweeg je lekker veel? Vitaliteit is een basisbehoefte en jouw gezondheid moet op nummer 1 staan. Dat te allen tijde, maar zeker ook als je onregelmatige diensten draait! Voel je dat je ergens steekjes laat vallen wat betreft jouw gezondheid, dat er energielekken zijn? Plan een of meerdere balans-dag(en) zodat je je snel weer fit, gezond en energiek voelt!

Slaaproutines

Jouw slaapritme kan van slag zijn door de onregelmatigheid, wat ten koste kan gaan van jouw slaapkwaliteit. Val je maar niet in slaap? Merk je dat je minder diep slaapt of enorm vroeg wakker bent? Probeer een slaaproutine in te bouwen voor en na het slapengaan. Op een gegeven moment herkennen jouw hersenen deze routine waardoor je sneller in slaap zal vallen. Drink een uur voor het slapengaan bijvoorbeeld een muntthee, poets je tanden op tijd en lees nog even een boek voordat het licht uitgaat.

Nee = nee

Het komt wel eens voor. Je hebt eindelijk een vrije dag en dan word je gebeld, of je tóch niet een extra dienst kan draaien. Je voelt aan alles dat je niet wil, dat je de energie niet hebt, maar je wil de cliënten ook niet laten zitten. En ja, het geld is ook mooi meegenomen! De cliënten hebben je nodig, dat klopt, maar ze zijn nergens als jij uitvalt met een burn-out, omdat je niet op jezelf hebt gelet. Zet jezelf op de eerste plaats! Niet altijd even gemakkelijk als je gewend bent altijd alles voor de ander te doen hè?

Ontspanning

Nou, als je dan toch lekker vrij bent, dan probeer ook optimaal te ontspannen. Misschien soms zelfs jezelf trakteren op extra ontspanning, zoals een massage, gezichtsbehandeling of retraite.

Natuurlijk hoort een sociaal leven er ook bij! Maar je kan het zo goed combineren allemaal op een dag. Een paar uur in volledige rust, een paar uur sociaal doen. Oké, en helaas ook nog een beetje huishouden. Dat hoort er ook bij.

Vitaliteitscoaching

Lukt het je zelf niet om gezond te leven, vitaal te zijn en balans te vinden? Het kan nooit kwaad om zelf ook eens hulp in te schakelen. Misschien wel via je werkgever, dus maak het vooral bespreekbaar. Met bijvoorbeeld een vitaliteits- of leefstijlcoach kun je samen aan slag om het werk-privé leven zo efficiënt en gezond mogelijk in te richten.

Flexibel werken in de zorg in Limburg of Brabant?
Schrijf je snel in bij Be Well FlexZorg!

Suikers op zak

Soms kan je verstoorde ritme ineens een flinke moeheid veroorzaken. Zeker tijdens een nachtdienst. Zorg ervoor dat je altijd iets bij je hebt met suikers, om weer wat actiever te worden. Dit hoeft zeker niet ongezond te zijn. Een sapje, fruit of gezonde reep bijvoorbeeld. Maar jezelf een keer trakteren op iets écht lekkers, is wat ons betreft ook helemaal oké. 😉

Communiceer met je collega’s

Ben je moe, geprikkeld of geïrriteerd? Geef het vooral even aan bij je collega’s, tenzij je alleen op de werkvloer staat dan. Zo kunnen jullie elkaar helpen om actief en alert te blijven en rekening houden met elkaar. Daarnaast: vaak als je iets uitspreekt, trekt het al een beetje weg. Dus misschien de ergste irritatie of moeheid ook wel!

Mindfulness

Merk je dat je last hebt van een hoge werkdruk en van het onregelmatig werken? Mindfulness versterkt de veerkracht en vitaliteit. Het draait om leven met aandacht. Bewust, vanuit eigen kracht. Het creëren van rust en ruimte in de hectiek van de dag, door met je aandacht in het hier en nu te blijven.

Door mindful te werken leer je beter omgaan met je gevoelens en gedachten, sta je bewuster in het leven, kun je stress beter hanteren, efficiënter je werk doen, minder plezier hebben in het werk en het tevens beter loslaten. Niet verkeerd toch!

Alarm op je telefoon

Niet een alarm om wakker te worden, maar als reminder om een paar keer per dag bewust te ademen. Hoe groter en dieper je ademhaalt, hoe beter je je voelt. Pas je dit een paar keer per dag, een paar minuten, bewust, toe, dan zul je na een tijdje meer rust ervaren van binnenuit en je fijner voelen.

Draag een speciale bril

Er is een bril die bijdraagt aan een beter waak-slaapritme, met afwisselend blauw (stimulerend) en oranje (rustgevend) licht. Ideaal voor zorgprofessionals die meer last hebben van de verstoring van het bioritme dan anderen. Het helpt om meer energie te behouden, zonder naar de koffie of chocolade te hoeven grijpen. Of het helpt juist om in slaap te vallen. De brillen komen met speciale app waarin je jouw werkrooster kan zetten.Werk jij onregelmatige diensten in de zorg? Dat heeft zeker ook zo z’n voordelen! Lees er meer over!