12 sollicitatietips voor jouw droombaan in de zorg

12 sollicitatietips voor jouw droombaan in de zorg

Ben je toe aan een nieuwe baan in de zorg? Tijd om te solliciteren! Voor de een een leuke bezigheid, een makkie, voor de ander zwaar en spannend. Vind jij het spannend om te solliciteren? Wij hebben 12 sollicitatietips voor je om ervoor te zorgen dat je redelijk moeiteloos die droombaan in de zorg krijgt!

1 Een professioneel cv

Met je cv schets je vaak het eerste beeld. Zorg er daarom voor dat je een net en volledig cv hebt. Vertel kort over wat jou uniek maakt in je werk en eventueel ook buiten het werk. Maak jouw cv zo volledig mogelijk. Benoem je werkzaamheden, de doelgroepen en alles wat relevant kan zijn voor een volgende baan.

Met een professionele opmaak, spring je er nog meer uit bij de zorgorganisatie. Geen zorgen, je hoeft hiervoor echt geen speciale photoshop skills te hebben. Online kun je voorbeelden vinden van mooie ontwerpen, waar je alleen de tekst in hoeft te plakken. Kijk bijvoorbeeld maar eens op canva.com en zoek ‘cv’. Even invullen en opslaan als pdf en jouw cv zal er gegarandeerd uitspringen!

2. Verdieping

Je bent uitgenodigd op gesprek op basis van jouw cv en eventuele motivatie. Goed bezig! Natuurlijk is het handig om al een en ander van de organisatie te weten. Bekijk de website, zoek de mensen op met wie je een gesprek hebt en lees nog eens goed het functieprofiel door. Weet jij al een beetje wat je kan verwachten van de organisatie en functie? Heb je vragen, schrijf ze vooral op en neem ze mee naar het gesprek.

3. Niet te veel voorbereiding

Misschien herken je het. Je bent onzeker, voelt je totaal niet op je gemak in een sollicitatiegesprek. Dit probeer je te compenseren door je extreem goed voor te bereiden op het gesprek. Elke mogelijke vraag heb jij al doorgenomen, de antwoorden heb je uit je hoofd geknald… En dan zit je daar, en kan het bijna alleen maar tegenvallen, omdat de antwoorden niet precies eruit komen zoals je geoefend hebt.

Wij zouden tegen je willen zeggen: doe het niet. Heb vertrouwen in jezelf. De beste antwoorden komen vanzelf op het juiste moment, juist als je het niet tot in de puntjes hebt voorbereid. Gaat het gesprek tóch niet zo goed? Dan was dit ook niet jouw plek!

We begrijpen de zenuwen en onzekerheid, echt waar. Net zoals de veiligheid die je probeert te creëren. Maar echt veilig zul je je niet voelen hierdoor. Een veilig gevoel komt pas als je op jezelf vertrouwt. Dus, sla je notitieboekje maar dicht. Je bent klaar, je bent genoeg voorbereid. Je kan dit, eerlijk waar!

4. Zelfkennis en -inzicht

Mocht je dan toch nog íets willen voorbereiden, naast de basisinformatie over de organisatie en de functie dan, dan zouden wij gaan voor zelfinzicht. Het is goed om te laten merken dat jij jezelf kent, dat je zelfreflectie hebt, weet wat jouw sterke en mindersterke punten zijn, dat je doorhebt waar jij energie van krijgt en waar juist niet van. Zo komen zowel jij, als de organisatie, erachter of de functie en organisatie daadwerkelijk een match zijn.   

5. Lekkere kleren

Ja, natuurlijk, geen vlekken op de kleding, niet al te slordig gekleed gaan. Maar het allerbelangrijkst is dat jíj je fijn en zelfverzekerd voelt. Het gaat om jou en jouw toekomstige baan. Gun jezelf kleding die bij jou past.

6. Weet wat je waard bent

Voordat je naar binnenloopt even de volgende reminder: de wereld is blij met jou. Je bent nodig! Je helpt mensen, je redt mensenlevens. Je bent zo ontzettend waardevol voor deze samenleving, zo ook voor deze zorgorganisatie. Besef dit! Laat het je rust en vertrouwen geven, zodat het gesprek vanzelf gaat. Maar ga ook weer niet naast je schoenen lopen.

7. Wees eerlijk!

Ons grootste advies zou zijn om eerlijk te zijn. Eerlijk over je persoonlijkheid, over de werkdruk die je aan kan, over de ervaring die je hebt. Ben je niet eerlijk en bluf je jezelf erdoorheen, dan kom je jezelf later waarschijnlijk tegen. Misschien omdat de baan toch niet zo bij je past, of omdat ze op wat meer zelfstandigheid gerekend hadden, wat jou weer onzeker maakt.

Krijg je een lastige vraag, sla je dicht of weet je gewoon het antwoord niet? Wees hier ook gewoon eerlijk over. Het is oké om het niet te weten, om stil te vallen, om te blokkeren. Het is heel normaal, je bent niet de eerste die het overkomt. Grote kans dat ook de persoon tegenover jou weet hoe je je voelt! Niemand is perfect, zij niet, jij niet, dus mag je je best kwetsbaar opstellen. Misschien een mooie kans om het gesprek te sturen richting de punten waar jij nog aan wil werken (dit stukje onzekerheid bijvoorbeeld). Maar ook juist die sterke kanten van jou op de werkvloer!


8. Toon interesse

Heb je tijdens je voorbereiding vragen opgeschreven? Stel die dan vooral gedurende het gesprek. Toon interesse in de personen tegenover je, hoe vinden zij het bijvoorbeeld bij deze organisatie? Vraag ook gerust uitgebreid naar het team waarin je komt te werken, je gaat immers heel wat tijd samen doorbrengen. En wat voor persoon past in het team? Komen de punten die ze noemen overeen met jou? Laat dat vooral weten, misschien ook zelfs de punten die je niet in jezelf herkent. Hoe belangrijk is dat? Je wil immers niet terecht komen in een team dat niet klikt met jouw persoonlijkheid!

9. Maak oogcontact

Lichaamstaal is belangrijk, dat weet jij als zorgprofessional als geen ander. Zonder woorden te gebruiken kun je al een hoop te weten komen over iemand. Let zelf dus ook op je lichaamstaal. Zorg bijvoorbeeld voor een stevige handdruk, zet je voeten bewust stevig op de grond, zodat je benen niet al te veel wiebelen en maak oogcontact. Zo bouw je, ook los van je woorden, een band op met de mensen tegenover je en merken ze meteen dat je betrouwbaar bent.

10. Stiltes zijn oké

Word je ongemakkelijk van stiltes en ga je dan het liefst maar wat ratelen? Dat is niet nodig. Sterker nog: vanuit stiltes kunnen mooie gesprekken ontstaan. Laat dus gerust af en toe een stilte vallen, neem – indien nodig – de tijd om iets even te laten zakken of om na te denken. Je bent een mens, net zoals de persoon tegenover je.

11. Het is gewoon een gesprek

Het klinkt spannender dan het is, zo’n sollicitatiegesprek. Eigenlijk ga je gewoon kletsen met mensen, om te kijken of je past binnen de organisatie. Gewoon vrijblijvend samen koffie drinken, de sfeer proeven. Probeer het ook te zien als gewoon een gesprek, een kennismaking, om meer te weten te komen over elkaar. Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft niet het achterste van je tong te laten zien. Je mag gewoon jezelf zijn. Ga een normaal gesprek aan, zoals je dat met een willekeurige vreemde zou doen. Een vreemde die je wil leren kennen, om te kijken of er meer inzit.

12. Vertrouw op je na-gevoel

Het gesprek zit erop, wat nu? Is dit de functie voor jou? Je gevoel is een hele mooie wegwijzer en weet alles! Luister hier dan ook naar voordat je de knoop doorhakt.

Heb je een onprettig of ‘muah’ gevoel overgehouden aan het gesprek, probeer jezelf nergens van te overtuigen, ga het niet overdenken. Laat het een dag of een paar dagen los, verleg je focus en ga na die periode eens na hoe het voelt. Het zou zomaar kunnen dat het gesprek tegenviel, maar dat er toch een fijn gevoel door je heengaat als je aan de baan denkt. Grote kans dat deze baan, op dit moment, toch geschikt is voor je. Voelt het nu nog altijd onprettig? Dan weet je genoeg!

Andersom geldt hetzelfde. Heb je een fijn gesprek gehad? Laat het toch eens een tijdje zakken. Soms raken we verloren in ons enthousiasme, omdat we bijvoorbeeld zo blij waren dat het gesprek goed ging. Of omdat er zo’n leuk persoon tegenover je zat die het goed wist te verkopen.

Hoe voelt het na een tijdje er niet mee bezig te zijn geweest? Ben je nog altijd positief? Soms voel je op de een of andere manier dat het tóch niet voor jou is, al was het nog zo leuk. Voelt alles wel nog helemaal goed? Fijn! Ga ervoor!

Succes!Werk jij onregelmatige diensten? Zo houd je het leuk!