Herfst: gas terug, bezinning en loslaten!

Herfst: gas terug en loslaten!

Het is gedaan met de onbezorgde zomer, de overvolle terrasjes, het tot in de late uren buiten borrelen en de gezellige bbq’s. Het is officieel herfst! De ideale tijd om tot bezinning te komen, wat rustiger aan te doen en los te laten.  

Na de opbeurende, energievolle lente- en zomerdagen, slaat alles nu om. De dagen zijn korter en donkerder, het is nat en koud, de gekleurde bladeren vallen van de bomen. Tijd voor boswandelingen, maar ook veel binnen zitten. Helaas met de verwarming op een lagere temperatuur dan je zou willen, vanwege de huidige gasprijzen. Gelukkig kunnen de brandende openhaard, warme chocomel, glühwein, thee, de dikke truien en dekens of een warme kruik op schoot, ook al voor aardig wat warmte en gezelligheid zorgen.

Waarschijnlijk merk je het al: je komt minder goed je bed uit om naar het werk te gaan. Dan ook nog eens die regen, waardoor je doorweekt aankomt. Ja, de herfst is echt van start inclusief de nadelen die het seizoen met zich meebrengt. Maar als je het goed aanpakt, is het de ideale tijd om de zomerdrukte achter je te laten en weer op adem te komen. Dit zorgt dan weer voor nieuwe (werk)energie!

De seizoenen als wegwijzer

In Japan beschouwen ze de seizoenen als wegwijzers voor het leven. De herfst herinnert ons eraan dat we niet altijd op volle kracht vooruit hoeven te gaan. Toch verstoren wij dit natuurlijke ritme, onder andere door kunstmatige verlichting en het blauwe licht van alle apparaten in ons dagelijks leven. We dwingen onszelf om productief te zijn en gaan maar door, ongeacht dat ons lichaam ons probeert te vertellen dat we een winterslaap moeten houden of juist zonlicht nodig hebben.

Natuurlijk, het leven gaat door. Je kan niet ineens alles laten vallen en een winterslaap houden, hoe aantrekkelijk dat ook klinkt. Maar je kan wel rekening houden met de boodschap van de natuur. Het is steeds eerder donker, waarom niet meebewegen en wat eerder naar bed gaan? Of wat vaker nee zeggen, zowel op je werk als in je privéleven. Even energie opsparen, om uiteindelijk juist beter in je vel te zitten en te kunnen presteren.

Tijd om los te laten

De natuur wijst ons dus de weg. Je ziet het aan de bomen. Ze laten hun bladeren los om energie te besparen en de winter te overleven. Herfst is de tijd van loslaten, ook voor ons. Deze natte periode gaat om loslaten en naar binnen gaan, zowel letterlijk als figuurlijk.

De herfst leert ons dat in loslaten veel schoonheid schuilt. Het is een langzaam transformatieproces, waarin we kunnen genieten van prachtige kleuren en de aardse geur van het najaar. De bladeren veranderen langzaamaan van kleur, maar het zal nog even duren voordat alle bladeren op de grond liggen. De natuur neemt hiervoor de tijd. Pas als de tijd rijp is, en met behulp van de regen en wind, laten uiteindelijk alle bladeren los.

Wij mensen vinden het lastig om los te laten. Bang voor het onbekende. Dat terwijl bij ons ook veel schoonheid schuilt in loslaten. Het brengt ons nieuwe ervaringen, kansen en ideeën. Wat als jij deze herfst meebeweegt met het seizoen en loslaat wat jou niet (meer) dient?

Bezinning en energie opslaan

Voel je een bepaalde spanning of drukte in je lichaam? Waar lig je ’s nachts wakker van? Welke ballast sleep je dagelijks met je mee? Pieker je over je werk, over je relatie of slaap je onrustig vanwege je volle to-do lijst? Het is nu de tijd voor bezinning en om te bepalen waar je voorlopig even geen energie in stopt. Bomen slaan voedingsstoffen en water op in de stam om de winter door te komen. Ook voor ons kan de winter gevoelsmatig zwaarder zijn. Wat wil jij graag behouden in je leven, waar krijg je energie van? Tijd om hier meer van toe te laten, maar ook om zaken die je energie kosten los lot te laten.  

Hoe laat je los?

Loslaten is het leven zien zoals het is, zonder er iets aan proberen te veranderen. Je kiest ervoor om te accepteren dat iets is zoals het is. Het is een moment van overgave, van ontspanning en je laat jezelf in het moment zakken. Je stopt met observeren, met ertegen te vechten, probeert het niet te veranderen, niet te controleren, niet weg te duwen en hoeft het niet meer te bespreken met anderen.

Je kan loslaten niet afdwingen. Gun jezelf tijd, je kan immers pas écht loslaten als je er helemaal klaar voor bent. Loslaten is een proces, net zoals bij de bomen. Je gaat door verschillende fases heen waarbij je langzaam afstand leert doen van iets dat jou niet langer dient. Je laat steeds een beetje meer los, waardoor je telkens weer een stukje verder in het gevoel ontspant.

Hoe kom je bij die acceptatie?

Wandelen in de natuur, mediteren, erover praten met een specialist of met geliefden, het eruit huilen op de bank, of misschien helpt een spiritueel ritueel jou wel om acceptatie te vinden en uiteindelijk los te laten. Iedereen doet het op z’n eigen manier. Voel aan wat voor jou werkt.

Het loslaten van spullen, een relatie, vriendschappen, een bepaalde irritatie of boosheid, werkgerelateerde zaken, belemmerende overtuigingen of angsten. Het kan heel breed zijn en hoeft helemaal niet om grote thema’s te gaan. Kies om te beginnen voor haalbare doelen. Kleine thema’s kunnen al voor de nodige verlichting zorgen en ruimte vrijmaken voor nieuwe energie. Laat je de kleinere thema’s al los, dan geeft dat ook vertrouwen om (later) de grotere thema’s in je leven aan te pakken. Begin deze herfst nog. Welke spullen kun jij bijvoorbeeld gemakkelijk loslaten?

Hét moment voor een carrièreswitch

Past je baan nog bij je? Haal je er nog voldoende energie uit? Ook dit zijn vragen die je jezelf nu kan stellen. Als je rustig aan doet in je dagelijks leven en je je wat meer terugtrekt uit alle drukte, maak je ruimte vrij om bij je echte gevoel te komen. Zijn jouw ambities nog hetzelfde of hebben ze misschien plaatsgemaakt voor nieuwe wensen? Zet jouw wensen op een rijtje, wellicht is er iets dat veel beter bij je past.

Het zal je niet verbazen, maar de herfst is de ideale tijd voor een carrièreswitch. Ook weer het stukje loslaten dat bij deze tijd hoort. Tevens zit de zomervakantie er net op, hebben organisaties het overzicht terug en er is volop aandacht voor de budgetten voor het nieuwe jaar. Jouw tijd is nu dus! Maar overhaast het vooral niet, laat de gedachten en gevoelens gewoon eens door je heen gaan. Wat voel je?

Van baan switchen in de zorg? Be Well Zorgprofessionals helpt jou hierbij!

Frisse energie

Kortom, neem een voorbeeld aan, en luister naar, moeder-natuur en belangrijker nog: jezelf. Dit lukt het gemakkelijkst in rust. Spaar je energie op om zo fijn mogelijk de meest donkere maanden van het jaar door te komen. Besef dat je niet élke dag hoeft te knallen en dat je soms iets mag laten voor wat het is. Zoek je warme bed lekker op tijd op, gun je jezelf tijd voor jezelf en zorg ervoor dat jouw energie gelijk verdeeld wordt over de maanden. Zo behaal je uiteindelijk immers de beste resultaten en haal je het beste in jezelf naar boven!

Oefening voor loslaten

Hierbij nog een oefening die je kan helpen loslaten. Doe dit regelmatig, zeker als je een naar gevoel ervaart.

  1. Observeer het gevoel binnenin je zonder er iets aan te veranderen. Laat het volledig toe en voel het in je lichaam. Waar voel je het? Wat voel je?
  2. Accepteer dat het gevoel er is, en dat het op dit moment onderdeel uitmaakt van jouw leven. Dat is oké, je hoeft er niks aan te veranderen.
  3. Adem diep, maar rustig in en uit en laat de ontspanning in je lichaam toe. Laat het gevoel er zijn, verlicht het met je ademhaling.
  4. Merk hoe het gevoel kracht en zwaarte verliest en plaatsmaakt voor rust en ontspanning. Misschien verschijnt er zelfs een lichte lach op je gezicht.Tips om de donkere, koude dagen door te komen. Je leest ze hier.