Met Pasen werken in de zorg

Met Pasen werken in de zorg

Werk jij de komende paasdagen? Hoe leuk is het als je er een speciale draai aan geeft en het feestelijke gevoel omhoog haalt. Hierbij 7 ideëen om samen met je cliënten Pasen te vieren.

Terwijl velen van ons genieten van de vrije paasdagen, zijn er ook veel zorgprofessionals die zich inzetten voor de (mentale) gezondheid van anderen. Juist op deze dagen kan het bieden van emotionele ondersteuning aan cliënten belangrijk zijn. Iemand kan zich tijdens feestdagen extra eenzaam voelen. Werken op deze dagen betekent ook de kans hebben om iemand op te fleuren en om het feestelijke gevoel terug te laten keren. Dit kan heel dankbaar zijn. Mocht er ruimte voor zijn, dan is het erg mooi om op deze dagen iets extra’s te doen. Wij hebben wat ideeën verzameld die je deze Pasen zou kunnen meenemen op de werkvloer.

1. Knutselen en de boel versieren

Samen met de cliënten de ruimte versieren. Paastakken, slingers. Afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt, kan het ook heel leuk zijn om samen te knutselen. Paaseieren versieren, paasmandjes maken of andere paasdecoraties. Leuk en lekker rustgevend.

2. Paasbrunch

Organiseer een gezellige paasbrunch. Zorg voor broodjes, beleg, fruit, eieren, andere lekkernijen en een gezellig gedekte tafel.

3. Bakken

Koekjes bakken, altijd een leuke activiteit. Zeker als ze ook mooi versierd worden. Het internet staat vol met lekkere, eenvoudige recepten. Haal een paar leuke paasvormpjes en decoratie en geef je cliënten de kans om lekker creatief bezig te zijn.

4. Paaseitjes verzamelen

Het mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje: paaseieren zoeken. Dat blijft altijd leuk, toch? Verstop eieren, snoepgoed en eventueel kleine cadeautjes in de tuin of op de locatie waar je werkt. Een superleuke verrassing.   

4. Paasspellen

Paasspellen. Een eierrace, ei-tikken, paashaas-sjoelen, paas bingo, paashaasje prik, het mysterie van het verdwenen ei. Er zijn heel wat leuke spellen te bedenken voor tijdens de paasdagen. Hier staan ook al leuke spelletjes tussen.

5. Paasconcert

Organiseer een speciaal paasconcert waarbij je samen met je cliënten paasmuziek luistert of misschien zelf muziek maakt, eventueel samen met de cliënten. Ook kunnen jullie samen zingen en dansen op de muziek. Gezellig!

6. Paasfilms

Er zijn verschillende films helemaal geschikt voor Pasen, wellicht leuk om eens een kijkje te nemen gedurende de aankomende feestdagen. Denk aan ‘Bugs Bunny Easter Follies, Peter Rabbit of Jesus Christ Superstar. Lekker ontspannend en gezellig om te kijken en om in de paassferen te komen.

7. Paasverhaal

Ook leuk is het om een paasverhaal voor te lezen, om het paasverhaal uitgebreid te bespreken of misschien zelfs na te spelen. Waarom is het bijvoorbeeld Pasen, wat vieren we nu eigenlijk precies? (Weet jij het? 😉)

Niet elke activiteit is even geschikt met elke doelgroep. Maar dat weet jij natuurlijk maar al te goed als zorgprofessional. Komt er familie op bezoek bij de cliënten? Betrek hun ook in je plannen, dat betekent extra gezelligheid!

Fijne Pasen!


Een nieuwe uitdaging in de zorg? Be Well denkt en kijkt graag met je mee! Neem contact met ons op.