7 goede voornemens voor zorgprofessionals, op en naast de werkvloer

7 goede voornemens voor zorgprofessionals, op en naast het werk

Het nieuwe jaar is ingeluid, dus tijd voor goede voornemens! Om ze te bepalen én vast te houden! Hierbij 7 voornemens voor jou als zorgprofessional voor op de werkvloer, maar ook voor buiten werktijd. 

Het is januari, de maand van de goede voornemens. De meest genoemde zijn afvallen, meer sporten, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Ook op het werk kun je goede voornemens hebben, wij zijn er zeker voorstander van! Onderstaande punten staan we helemaal achter, sterker nog, we raden je aan deze voornemens mee het nieuwe jaar in te nemen!

1. Meer lachen

Altijd een goed voornemen natuurlijk! Lachen is gezond, zeker ook in de zorg. Er zijn namelijk best wat zware momenten. Lachen geeft energie. Door samen te lachen gooi je even al je spanning van je af en leeg je je hoofd. Wist je bovendien dat je vanzelf vrolijker wordt door bewust met een glimlach rond te lopen? Met je lichaam zend je zo signalen uit naar je brein. Als je een glimlach opzet, denkt je brein dat je het naar je zin hebt en word je vanzelf opgewekter.

Een leuk voorbeeld van een Verpleegkundige met humor op de werkvloer is Maaike. Ze maakt het ene flauwe grapje na het andere. Kijk maar eens.

2. Goed voor mezelf zorgen

Elke dag opnieuw mag je deze in je achterhoofd houden. Dit voornemen is ontzettend breed, pas het vooral toe op het gebied dat van toepassing is op jou. Neem je bijvoorbeeld elke dag lekkere, gezonde lunch mee naar het werk? Neem je de tijd om te ontbijten voor het werk? Stop je met “rennen” als je voelt dat je dringend rust nodig hebt? Zorg je dat je ook ontvangt, in plaats van alleen maar te geven? Zeg je ‘nee’ tegen die extra dienst als het niet goed voelt? Ga je op tijd het bed in? Heb je genoeg ontspanningsmomenten? Ben je lief voor jezelf, ook als iets even tegenzit? Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar je weet heus zelf wel waar je aan moet denken. Wat was het eerste dat in je opkwam? 😉

3. Meer ‘nee’ zeggen

We noemden ‘m al hierboven. De ‘nee’, een lastig woord voor velen. Maar het woordje steeds meer toepassen in je leven, dat kan zeker. Oefening baart kunst. Besef je te allen tijde: je leeft voor jezelf, voor niemand anders. Echt waar, jij bent de hoofdpersoon in je eigen leven. En door voor jezelf te kiezen, kies je juist ook voor de ander! Je kan beter zorgen als je zelf goed in je vel zit. Daar heb je het woord ‘nee’ nou eenmaal voor nodig.

4. Meer rust

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je vliegt dagelijks over de werkvloer van de ene cliënt naar de andere. Je hebt nog nauwelijks tijd om te ademen. Althans, zo voelt het. Mocht het lukken, kaart het op tijd aan! Geef aan dat je meer pauzes, meer ademruimte nodig hebt. Dat het anders wel eens mis zou kunnen gaan… (denk aan overspannenheid). Lukt dat niet, dan moet je je tijd slim besteden om toch rust te ervaren. Een paar minuutjes diep ademen (liefst in de buitenlucht), laat de rust door je lichaam stromen. Of zet een kalmerend muziekje op als je met de administratie bezig bent.

Ook thuis naar meer rust streven is een goed voornemen. Je overprikkelde brein even laten kalmeren zodat je energieker door de dag komt. Tevens kan het helpen om op weg naar je werk je brein rust te gunnen. Bijvoorbeeld even geen radio aan in de auto, maar gewoon lekker genieten van de stilte.

5. Mezelf ontwikkelen

Heb je het gevoel dat je al een tijdje stilstaat of heb je altijd al de behoefte om in beweging te blijven? Schrijf jezelf snel in voor een leuke cursus of workshop, werkgerelateerd of misschien zelfs in een heel andere richting. Of bestel een nieuw (zelfhulp)boek waarmee je jouw kennis weer verbreed.

6. Geduldiger zijn

Een pittig voornemen, maar zeker niet onhaalbaar. Lees vooral ook de twee laatste letters van het woord: geduldigER. Dit wil dus niet zeggen dat je meteen engelengeduld moet hebben, maar dat het beetje voor beetje lukt om wat meer geduld te hebben. Zo ga je vooruit, door te focussen op de kleine stapjes vooruitgang. Niet door te kijken wat er nog niet goed gaat. Kun je dit? Dan zul je snel groeien in dit voornemen. Maar hoe pas je geduld meer toe? Grotendeels hangt het weer samen met rust nemen. Hoe meer rust je neemt, hoe lekkerder je in je vel zit, hoe meer rust je uiteindelijk in je lichaam voelt, hoe minder ongeduld en frustraties je zal ervaren in bepaalde situaties. Ook helpt het om je verwachtingen te managen en lief te zijn voor jezelf en anderen. Niet alles hoeft (meteen) perfect te zijn en te gaan. Verwacht niet het beste van het beste van jezelf, en verwacht zo weinig mogelijk van anderen (dus focus op jezelf).

7. Mezelf openstellen voor een nieuwe uitdaging

Na de kerstvakantie écht geen zin om aan het werk te gaan? Ben je eigenlijk wel uitgekeken op je baan en je dagelijkse taken? In 2023 kun je je langzaam gaan openstellen voor een nieuwe uitdaging. Je hoeft niet direct als een gek te gaan solliciteren, maar je kan eens rustig laten bezinken wat jij belangrijk vindt in je volgende baan. Ook kun je bijvoorbeeld al e-mailmeldingen aanzetten van vacatureplatformen of  je LinkedIn status aanpassen, zodat recruiters jou weten te vinden. Wie weet wat er voorbij komt!

Twijfel je nog of het wel het juiste moment is? Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan!

Hoe houd ik mijn voornemens vol?

Goede voornemens bepalen, dat is iets dat vaak nog wel lukt. Maar ze volhouden, dat is een ander verhaal. Kies dan ook niet een al te groot voornemen uit en niet te veel tegelijk. Wees trots op en lief voor jezelf. Ook als het even niet lukt. Elke dag waarop iets al ietsjes beter gaat, is mooi meegenomen. Daar mag je jezelf een compliment voor geven. Daaruit ontstaat groei en zo zul je uiteindelijk versteld staan van jezelf.


Een nieuwe uitdaging in de zorg? Be Well denkt en kijkt graag met je mee! Neem contact met ons op.