Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan!

Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan!

Twijfel je of je nog op de goede plek zit? Maar weet je tegelijkertijd niet zeker of het al tijd is voor een nieuwe baan? We helpen je een eindje op weg.

Je voelt je ondergewaardeerd

Waardering is belangrijk om de motivatie vast te houden. Voel je je langere tijd niet gezien of misschien zelfs ondergewaardeerd? Krijgen je collega’s complimenten, maar blijft het bij jou stil, hoe hard je ook je best doet? Dat kan aan je gaan knagen en demotivatie oproepen. Ja, je verdient zeker meer. Maar besef dat het ook gedeeltelijk bij jou kan liggen. Misschien sta je (onbewust) niet open om complimenten te ontvangen of maak je jezelf heel klein. Komt je dat bekend voor?

Wij zouden zeker niet aanraden direct je baan op te zeggen. Maar je wilt natuurlijk wel gezien en gewaardeerd worden; dit verdien je ook! Ga vooral eens onderzoeken wat er aan de hand is, waar het misgaat. Niet alleen door de schuld te leggen bij de organisatie, maar bekijk ook eens jouw rol hierin. Zie je de situatie helder voor ogen? Het kan vrijwel nooit kwaad je gevoelens te delen met anderen. Bijvoorbeeld je leidinggevende, zodat de situatie kan draaien. Wacht niet te lang om het bespreekbaar te maken, want dan gaat het mooie van je werk steeds meer aan je voorbij.

Geen klik met collega’s

Voel je geen klik met je collega’s? Dat kan heel vervelend zijn. Een fijn team om mee te sparren kan immers veel brengen. Ook wil je je op het werk zo ontspannen mogelijk voelen onder de mensen. Ligt het aan één collega of aan ze allemaal? Weet je waarom er geen klik is en hoe belangrijk vind jij het dat die er wel is? Je sociaal op je plek voelen op het werk is voor de meeste mensen noodzakelijk. Je brengt immers veel uren in de week samen door. Voel jij je echt niet op je gemak op je werk en zie je elke dag ertegenop om je collega’s te zien? Dan kan het dat er ergens anders een leukere werkplek voor je is!

Wacht je al lang op verandering?

Steeds maar weer die beloftes dat het beter gaat worden. Of vertel je jezelf al maanden dat alles beter zal zijn als die ene collega weg is, als de veranderingen eenmaal doorgevoerd zijn, als je die andere functie eindelijk krijgt, als jij beter in je vel zit? Misschien komt er inderdaad verandering en wordt alles beter. Maar te lang hopen op verandering terwijl er niks verandert, en voor jouw gevoel alles stilstaat, doet je ook geen goed. Voelt het alsof je al te lang wacht, zonder vooruitgang? Misschien is het tijd om langzaamaan verder te kijken naar een plek waar wel de situatie al is zoals je het wenst.

Uitgeput als je thuis komt

Natuurlijk is het normaal om wel eens moe thuis te komen. Maar zie je een duidelijk patroon en kan je niet anders dan elke keer na het werk op de bank ploffen? Het zou kunnen dat jouw werk je niet meer de energie geeft die het je ooit gaf. Ga eens na of je weet waarom dat is. Hoezo ben je zo moe elke dag? Waar zit het energielek? Besef overigens dat er ook andere oorzaken voor kunnen zijn. Neem je bijvoorbeeld genoeg rust in de weekenden?

Lichamelijke klachten

Loop je al een tijd met lichamelijke klachten en gaat het maar niet weg, ondanks alle fysioafspraken of andere hulp? Het kan zijn van het werk zelf, moet je bijvoorbeeld veel tillen en veel staan? In dat geval past je baan misschien niet meer bij je. Ligt het niet aan het werk zelf, maar ben je ook niet gelukkig in je werk? Hier kunnen je lichamelijke klachten ook zeker mee samenhangen. Stress bijvoorbeeld en het tegen werkdagen opzien. Hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn, rugpijn en nog meer klachten kunnen hierdoor ontstaan.


Veel afgeleid

Merk je tijdens een werkdag dat je hoofd eigenlijk ergens anders is? Ben je met van alles en nog wat bezig, maar niet met je werk zelf? Kijk je om de minuut op je telefoon? Het zou goed kunnen dat je niet op je plek zit. Als je je baan écht leuk vindt, dan ben je er ook graag mee bezig en heb je het niet nodig om afleiding te zoeken.


Op zoek naar een nieuwe baan in de zorg? Wij kunnen je helpen verder te oriënteren wat dan wél helemaal aansluit aan jouw wensen en persoonlijkheid.

Klaar met die file en reisafstand!

Merk je dat je elke dag een beetje chagrijnig wordt vanwege de reisafstand? Of sta je elke dag in de file en merk je dat dat enorm vervelend begint te worden en het zelfs je humeur bepaalt? Soms is het gewoon tijd om iets dichter bij huis te zoeken.

Uitgeleerd

Ben je al even bij je huidige baan, maar voel je je een beetje uitgeblust? Leer je niet meer vaak genoeg iets nieuws en zijn er geen ontwikkelings- en of doorgroeimogelijkheden voor je? Ook dit kan je uiteindelijk gaan tegenstaan. Bespreek het zeker op tijd met je leidinggevende, misschien zijn er toch extra taken die je kan oppakken of is er budget beschikbaar om te blijven ontwikkelen. Zo niet, dan kun je erover nadenken wat je nodig hebt om wel weer uitgedaagd te worden.

Nog toch nog even proberen?

Herken je bovenstaande dingen? In dat geval is het niet slecht je te oriënteren op iets anders. Dit wil niet zeggen dat je per direct weg moet, maar je kan je openstellen voor iets nieuws. Iets dat meer aansluit bij de persoon die jij nu bent. Laat het eens bezinken. Hoe veel last ervaar je van de punten hierboven die je herkent? Heb je écht geen zin om naar je werk te gaan, zie je ertegen op, krijg je een naar gevoel ervan en misschien zelfs buikpijn? Dan zouden we zeker verder kijken als we jou waren. En snel een beetje! Want met een lach naar het werk gaan, dat kan echt.


Meer werkgeluk als zorgprofessional, dat heb je ook deels zelf in de hand. Op deze manier vergroot je zelf jouw werkgeluk.

Soms kan kiezen voor een heel andere richting je veel nieuwe energie geven. Dat deed ook Hayat. Vanuit de ouderenzorg is ze overgestapt naar werken in de gevangenis. En als Verpleegkundige werken in de bajes, dat vindt ze wel wat! Iets wat ze nooit van zichzelf had verwacht.