mindfulness in de zorg

Mindfulness in de zorg

Burn-out, werkstress of een te hoge werkdruk. Grote kans dat jij als zorgprofessional daar bekend mee bent. Mindfulness helpt je beter te focussen, efficiënter je werk te doen, minder stress én meer werkplezier te ervaren. Last but not least: het versterkt de band tussen jou, je cliënten en collega’s! Daarom vertellen we je graag alles over mindful werken in de zorg. 

Mindfulness, het is een term die je de afgelopen jaren waarschijnlijk niet is ontgaan. Je hoort het steeds meer voorbij komen. Maar wat is het precies? Het klinkt voor sommigen misschien een beetje zweverig, maar dat is het niet. Je hebt er geen klankschalen voor nodig, geen wierook en geen edelstenen. Je kan het gewoon toepassen in de auto, als je boodschappen doet, op het werk of als je thuis eet. Wanneer dan ook. Mindfulness draait om het trainen van je aandacht, zodat je je bewust wordt van het huidige moment. Het is een manier om jezelf te disconnecten van je gedachten. Mindfulness is het creëren van rust en ruimte in de hectiek van de dag, door alles even op stop te zetten en te reflecteren op wat je aan het doen bent. Zo leer je met aandacht te leven in het hier en nu. Het helpt je te accepteren wat het leven met zich meebrengt. Je wordt bewuster van jezelf en je omgeving en gaat minder op de automatische piloot leven. Je leert om zonder oordeel te observeren wat er aan de hand is. Mindfulness helpt je omgaan met de uitdagingen die je in je werk tegenkomt, zoals werkdruk en werkstress. Je bent meer in balans en ervaart meer plezier in je werk. Dit heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Waarom mindfulness relevant kan zijn in de zorg:

1. Minder werkdruk, stress en angst

Mindfulness vergroot het vermogen van het omgaan met stress en een hoge werkdruk. Je wordt minder snel getriggerd en springt minder snel in de vecht- of vluchtmodus, de reactie op stress. Mindfulness zorgt voor minder angst, depressie, burn-out en een betere kwaliteit van leven. Ook het piekeren in je hoofd neemt af, wat er weer voor kan zorgen dat je beter slaapt. Ideaal dus in een drukke werkweek, maar ook in de weekenden. Tevens kun je jouw cliënten deze manier van leven bijbrengen, waardoor ook hun stress en angsten verminderen en ze meer rust ervaren.

2. Mildheid naar jezelf

Door mindful te leven ontwikkel je een houding waarin je minder prestatiegericht bent, meer iets gewoon laat ontstaan en de situatie meer accepteert zoals het is. Er is ruimte voor acceptatie van vervelende situaties, van jezelf en van je cliënt. Dit brengt rust en zorgt vaak zelfs voor betere resultaten. Hoe hard je ook werkt, hoe goed je je best ook doet, het lukt niet altijd zoals je het zou willen. Mindfulness zorgt voor een mildheid naar jezelf. Het is oké zoals het nu is.

3. Een betere relatie met patiënten en collega’s

Mindfulnesstraining voor zorgprofessionals heeft een bewezen positieve invloed op het contact met cliënten en collega’s. Je traint immers bewuste en gericht aandacht, empathie, het inschatten van emoties en compassie naar jezelf en de ander. Tevens heeft jouw mindful mindset direct effect op die van de cliënt en jouw collega’s. Doordat jij stress beter kunt reguleren en bewuste aandacht, empathie en (zelf)compassie toont, draag je bij aan een positieve mindset van anderen en niet te vergeten aan het verloop van het behandeltraject.

4. Een betere gezondheid

Als je in aanmerking komt met stressvolle momenten of vervelende situaties, reageert je lichaam daar meteen op. Eerst door het aanmaken van adrenaline en later ook cortisol. Dankzij deze stresshormonen versnelt je ademhaling en stijgt je hartslag en bloeddruk. Deze stressreactie is normaal en kan geen kwaad, mits er genoeg rust tegenover staat waarin de stresshormoonpiek kan dalen. Neem je niet voldoende rust, heeft dit impact op je gezondheid. Mindfulness helpt je om chronische stress te verminderen en je gezondheid te verbeteren. Mindfulness zorgt er dan ook voor dat mensen zich minder snel ziek melden op het werk.

5. Oprechte gulheid en vriendelijkheid

Het is bewezen dat mensen die mindful leven en mediteren meer activiteit hebben in de hersenen in de delen die betrokken zijn bij zorg, gulheid en vriendelijkheid.

5. Een betere focus en beter geheugen

Onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig aan mindfulness doen zich beter kunnen concentreren en productiever zijn. Hierdoor moet je wel drie dagen achter elkaar tien minuten mediteren.

Ook laten mensen die bewust aan mindfulness doen een betere korte termijn geheugen zien. Zo werd bij studenten die een mindfulnesstraining hadden gevolgd tijdens hun opleiding een hoger afstudeercijfer gemeten dan studenten die deze training niet hadden gevolgd.

Hoe pas je mindfulness toe in de zorg?

Mooi al die voordelen, maar hoe pas je mindfulness dan toe in de zorg? Je zou je eens kunnen oriënteren of er trainingen of workshops in te volgen zijn via jouw werkgever. Maar je kan ook gemakkelijk zelf al starten en het jezelf aanleren. Het internet, Youtube, Tiktok, Instagram.. Het staat allemaal vol met tips om mindful te leven. Ook zijn er mindfulness coach-apps die je op weg kunnen helpen. Bijvoorbeeld die van VGZ.

Hierbij wat video’s met tips voor mindfulness:

Om je gedachten en emoties te stillen
Over dankbaarheid
In het nu zijn

En dan nog een paar tips van ons:

Vergeef jezelf
Je bent niet perfect. Niemand is perfect. Accepteer jezelf zoals je bent en zie de fouten die je maakt als iets waarvan je leert.

Keer naar binnen
Heb je het druk? Keer even een paar seconden (of minuten als het lukt) naar binnen en laat je lichaam zich vullen met je ademhaling. Bewust ademen brengt je rust.

Beweeg
Je hoeft niet keihard te sporten. Maar gewoon een blokje om kan soms al genoeg zijn om even tot rust te komen.

Wees dankbaar
Zoek altijd naar dingen om dankbaar voor te zijn, al is het nog zo klein. Schrijf het op of spreek het in jezelf uit. Mocht je even niet zo lekker in je vel zitten, dan kan dit je zomaar weer omhoog trekken.

Zet je telefoon uit
Wees soms even een tijdje onbereikbaar. Stuur geen appjes, check niet je insta en open niet je mail. Zet je telefoon lekker een avond uit.

De tv hoeft niet altijd aan
Tv programma’s stoppen je hoofd vol met gedachten. Laat ook de televisie een avondje uit en kies voor het lezen van een boek, het luisteren van muziek, gezelligheid voor de openhaard, een warm bad of ga lekker de buitenlucht in voor een wandeling.

Vertrek eerder en geniet
Ben jij een stresskip in het verkeer? Vertrek elke dag iets eerder, rijd langzamer, kijk om je heen en geniet van de autorit. Dan heb je een goed begin van je dag, in plaats van al met stress te beginnen. Ga je met de trein? Laat je telefoon in je tas en kijk gewoon eens lekker naar buiten.


Een nieuwe uitdaging in de zorg? Be Well denkt en kijkt graag met je mee! Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures.