Werkplezier in de zorg

Werkplezier in de zorg

Werkplezier, het betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je voelt je betrokken en ervaart gedrevenheid bij jezelf. Verschillende factoren hebben invloed op het werkplezier, ook in de zorg. We gaan hier dieper op in.

Dag van het werkplezier in de zorg

Elke laatste dinsdag van januari is het de Dag van het werkplezier in de zorg. Een dag waarop het werkplezier van zorgprofessionals in het zonnetje wordt gezet. Ook wij willen dit jaar stilstaan bij het werkplezier in de zorg. Daarom vroegen wij enkele zorgprofessionals wat werkplezier voor hen betekent. Kun jij je hier in vinden?

Het werkplezier van..

Corine van Dongen, Begeleider

“Samen werken aan een doel dat de ander verder kan helpen, ook als hij of zij dat zelf niet zo ziet. Van een probleem een uitdaging maken en daarbij de steun ervaren van je werkgever, kansen krijgen en nemen. Zo kan ik niet alleen de cliënt helpen groeien, maar groei ikzelf ook weer een stapje verder. En als de cliënt dan laat blijken dat hij gegroeid is door iets wat hij doet of zegt.. Dan is mijn eerste gedachte: daar doe ik het voor. #lovemyjob.”

Anouk Nijpels, FlexZorg

“Om te beginnen is werkplezier voor mij tijd en oprechte aandacht hebben voor de cliënt en collega’s. Doordat ik op verschillende plekken werk, ontmoet ik veel verschillende mensen. Dit vind ik superinteressant. Ik kan van iedereen wel wat leren en breng zelf een frisse blik binnen teams. Dit wordt altijd wel gewaardeerd. Verder werk ik echt vanuit mijn hart. Werkplezier is voor mij dan ook de vrijheid hebben om mijn hart te volgen. Echt voelen welke opdrachten bij mij passen en waar ik mijn talenten het beste kan inzetten. Ik vaar altijd op mijn intuïtie tijdens het kiezen van opdrachten. Vaak weet je echt wel wat wel en niet bij je past. Alleen is het soms eng om te kiezen voor je gevoel en nee te zeggen tegen dingen die niet passen. Toch is dat super waardevol. Ik zou niet meer op een andere manier willen werken.”

Marjolein Tilburgs, Verpleegkundige

“Omdat je in de zorg vaak te maken krijgt met schrijnende situaties, vind ik werkplezier terug in het contact met collega’s. Dit om de situaties en je gevoel bij deze situaties met elkaar te delen maar ook om samen verbondenheid te creëren door een informele sfeer. Ik houd van een grapje en humor maar ook door te speculeren over wie de mol is bijvoorbeeld. Verder geeft het me energie om uitgedaagd en geprikkeld te worden, door een complexe casus bijvoorbeeld. Dit houdt me scherp en daagt me uit om me te blijven verdiepen en ontwikkelen. En als ik daarbij iemand vooruit kan helpen waardoor degene (kleine) stapjes kan zetten in een gelukkiger leven voor zichzelf, dan heb ik natuurlijk nog meer plezier in mijn werk.”

Oké, oké, geen zorgprofessional, Maar een quote van onze oprichter, met jarenlange ervaring in het bemiddelen van zorgprofessionals, mocht ook niet ontbreken vonden we.

Ramon van der Stelt

“Werkplezier, voor mij is het lekker druk bezig zijn, niet te veel lege blokken hebben in mijn agenda. Ik ben bezig met doelen behalen. Lukt dat, dan ga ik het weekend in met een smile. Verder is het voor mij lachen op het werk, af en toe een koffie halen bij Coffeelovers en interessante of uitdagende gesprekken voeren. Hierdoor blijf ik zelf ook leren. Waar ik verder nog voldoening uit haal is onze missie bij Be Well: mensen met hun hoofd en hart op de juiste plek krijgen. Als dit lukt, ervaar ik veel werkplezier!”
Factoren die invloed hebben op werkplezier

Hoe hoger het werkplezier, hoe lager het verzuim en verloop van personeel. Inzetten op het vergroten van werkplezier is dan ook erg belangrijk. Zeker in de zorg. Het blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dit vaak vanwege een gebrek aan tijd of andere prioriteiten. Hoe het werkplezier vergroot kan worden, is verschillend per persoon. Iedereen is immers anders. Wel zijn er bepaalde factoren die een rol kunnen spelen.  

De onderlinge sfeer

Samen successen vieren en samen balen als het even niet gaat zoals gepland. Fijne collega’s, wederzijds respect en waardering zijn belangrijk in het ervaren van werkplezier. Op je collega’s kunnen vertrouwen en samen kunnen lachen.

Betekenisvol werk
Bijdragen aan een betere wereld kan zeker jouw werkplezier beïnvloeden. En dat doe jij ongetwijfeld als zorgprofessional! Je speelt een rol in het verbeteren van de kwaliteit van leven van een ander. Sta je daar vaak genoeg bij stil?

Groei
Ontwikkeling is belangrijk in het ervaren van werkplezier. Wie zich zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied verder blijft ontwikkelen, merkt zelf uiteindelijk de persoonlijke groei op. Dit geeft voldoening. Vind je zelf dat je genoeg ontwikkelingsmogelijkheden hebt?

Autonomie
In welke mate is het werk dat je doet flexibel en heb je zelf de regie? Worden ideeën gestimuleerd, ondersteund en krijg jij als zorgprofessional vertrouwen? Mensen willen graag zelf hun werk kunnen indelen en beslissingen kunnen nemen. Invloed uitoefenen op de inhoud verhoogd autonomie. Autonome werknemers zijn bevlogen werknemers en leveren betere prestaties. De organisatiestructuur en manier van leidinggeven is hierbij belangrijk.

Balans tussen werk en privé
Eén van de redenen waarom er steeds meer zzp’ers in de zorg zijn. Om de balans tussen werk en privé zo fijn mogelijk te maken. Dat kan nog wel eens verloren gaan door bijvoorbeeld de onregelmatigheid waarin ze werken. Het is vaak nog een uitdaging voor zorgorganisaties om hier zelf een balans in te vinden met de professionals. Niet helemaal gek ook, als je kijkt naar het te kort van medewerkers in de zorg.

9 voordelen van onregelmatig werken in de zorg

Waardering
Je gewaardeerd voelen. Door je collega’s, door de cliënten, maar ook zeker door de zorgorganisatie. Krijg je complimenten? Hoor je geregeld dat je goed bezig bent? Is er een stimulerende manier van leidinggeven? Het heeft veel invloed op het werkplezier. Krijgen de zorgprofessionals bij jou in de organisatie genoeg waardering?

Op deze manier zorg je voor (nog) meer waardering.

Door in te zetten op bovenstaande, en door hier verder over na te denken, kan zomaar eens een hoop veranderen en kunnen meer zorgprofessionals worden behouden binnen de organisatie. Het precieze recept, dat hebben wij helaas ook niet. Gelukkig heb je als zorgprofessional ook veel zelf in de hand en heb je invloed op jouw eigen werkgeluk:

Zelf je eigen werkgeluk vergroten als zorgprofessional, zo doe je dat!

Een cadeautje voor jezelf

Voor €12,50 bestel je via bol.com Klein geluk voor de zorg. Een boekje speciaal voor zorgprofessionals, met de reminder om ook goed voor jezelf te (blijven) zorgen, net zoals je voor anderen doet. In het boekje vind je onder andere tips om te ontspannen en fijne dingen om voor jezelf te doen. Zo blijf je plezier hebben in je werk, blijf je het volhouden en kun je blijven doen waar jouw hart ligt. Een leuk cadeautje voor jezelf op deze dag van het werkplezier in de zorg.


Een nieuwe uitdaging in de zorg met meer werkplezier? Be Well denkt en kijkt graag met je mee! Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures.