Hoe bepaal je je uurtarief als zzp'er in de zorg?

Welk uurtarief vraag je als zzp’er in de zorg?

Welk uurtarief vraag je als zzp’er in de zorg? Deze vraag gaat natuurlijk door je heen als startende ondernemer. Hoe bereken je jouw uurtarief? We leggen het je uit!  

Als startend zzp’er in de zorg wil je niet te hoog inzetten, maar natuurlijk ook niet te laag. Als je ver boven het gemiddelde gaat zitten, loop je kans om leuke opdrachten mis te lopen. Onder het gemiddelde gaan zitten, betekent weer dat je geld misloopt. Er zijn ontzettend veel zzp zorgmedewerkers. Eind vorig jaar waren het er zo’n 168.500, een aantal dat flink stijgend is. Als gevolg is de concurrentie tussen zorgmedewerkers groot, met als gevolg dat regelmatig een hoger tarief gevraagd kan worden dan gebruikelijk is.

Het uurtarief is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan werktijden (onregelmatigheidstoeslag), de duur van een opdracht, de opdrachtgever, de status, reiskosten, de opleiding en ervaring.

Om te beginnen

Neem een moment om rustig na te denken. Ga eens je opleiding(en) en werkervaring na. Hoe handel jij in specifieke situaties op de werkvloer? Welk tarief zou jij als opdrachtgever overhebben voor het inhuren van een zorgexpert zoals jij? Probeer hierbij wel een beetje realistisch te blijven. Zorgorganisaties hebben niet al het geld van de wereld, maar de zorg is wel hard nodig!  Draai deze vraag ook om. Hoeveel geld moet er bij jou maandelijks binnenkomen om de vaste lasten te betalen en het gewenste leven te leiden?

Rekenvoorbeeld

Voor iedereen die niet zo handig is met berekeningen: je kan toch jouw uurtarief zelf berekenen. Stel je verdient 1800 euro netto in de maand met 24 uur werken. Omgerekend is dit: 1800 euro : 4,33 (gemiddeld aantal weken per maand) : 24 uur. Dit is gemiddeld €17,32 netto per uur.

Maar als ondernemer heb je te maken met extra kosten zoals de inkomstenbelasting en verzekeringen. Daarom reken je hier 40 procent aan kosten bovenop. Dus dan heb je €17,32 x 1,4 = €24,25.

Hier moeten vervolgens ook nog vrije dagen en vakantiedagen bij worden gerekend. Bereken hoeveel vrije dagen je op jaarbasis wilt en bereken aan de hand van je uurtarief hoeveel geld dit zou zijn. Door de vakantie mis je bijvoorbeeld 24 (uur in de week)  x  €24 (uurtarief) = €576 per week x 7 weken = €4032.

Op jaarbasis werk je 46 weken x 24 uur in de week = 1104 uur. Je deelt de €4032 aan gemist inkomen door 1104 = €3,65. Dan reken je dus gemiddeld 4 euro bovenop het uurtarief. 28 euro dus. Vergeet niet dit verschil in uurtarief maandelijks opzij te zetten voor de vakanties.

Maar wat is een gemiddeld uurtarief?

Het is vrij lastig om zomaar een uurtarief te bepalen voor jou als zorgprofessional, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Zeker je opleiding en ervaring spelen een belangrijke rol bij het bepalen van je tarief. Ook speelt de duur van de opdracht een rol. Zo ligt het tarief bij ad hoc diensten hoger dan bij een vaste opdracht van bijvoorbeeld een jaar. In 2020 was het uurtarief van zzp’ers in de zorg gemiddeld zo’n €38. In 2021 was dit gemiddeld €41 en dit jaar ligt het op €43 per uur. Hier zitten wel veel verschillende niveaus tussen.

Variabel uurtarief

Sommige zzp’ers variëren in uurtarief. Bij kortere spoedklussen vragen ze een hoger tarief en bij langere klussen, of bij hele leuke klussen, gaan ze met minder akkoord. Als ze uiteindelijk maar genoeg geld binnenkrijgen en genieten van hun werk.  


Advies over je uurtarief? Neem contact met ons op!

Verdien je echt meer als zzp’er?

Veel zorgmedewerkers denken dat zzp’ers in de zorg enorm veel verdienen. Het is voor sommigen de reden om uit vaste dienst te gaan en als zzp’er aan de slag te gaan. Het horen van het tarief geeft natuurlijk een lekker gevoel, maar besef dat het niet te vergelijken is met het uurloon van iemand die vast in dienst is. Netto houdt de zzp’er meer over, maar hier moet ook weer veel vanaf. Bedenk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als je ziek bent of denk aan het pensioen. Tevens wordt een zzp’er niet voor alle uren werken uitbetaald, want naast de zorgdiensten komt natuurlijk een stuk administratie kijken. Onze inschatting: een zzp’er zal onderaan de streep, uiteindelijk, niet veel meer verdienen dan een professional in loondienst, maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw tarief en van wat je maandelijks opzij zet.

Het tarief van zzp’ers via een bemiddelingsbureau

Via een bemiddelingsbureau zzp opdrachten aannemen? Dat kan heel handig zijn en zorgt voor extra zekerheid, stabiliteit en structuur in opdrachten. Je krijgt advies, hebt minder zorgen en de organisatie kan een stuk werk en administratie van je overnemen. Er zijn meer ogen die met je meekijken voor mogelijke opdrachten en je bent geheel vrij om te kiezen wat jou aanspreekt. Ideaal dus. Ook zeker voor als je startende zzp’er bent en je nog wat onzeker voelt over deze stap. Maar hoe zit het dan met het tarief dat je krijgt als er een tussenpartij tussen zit?

Dat is per organisatie verschillend. Maar om te beginnen komt de bemiddelaar voor jou op, dus haalt hij de best mogelijke, concurrerende en eerlijke tarieven eruit. Deze tarieven passen bij de duur en complexiteit van de opdracht. Er zijn organisaties die bemiddelingskosten vragen. Bij andere bureaus werken ze weer met een vast uurtarief voor de zzp’er, de rest regelen ze met de zorgorganisatie. Een goed bemiddelingsbureau helpt jou dus aan een mooi en eerlijk tarief, passend bij jouw profiel. Maar wil je écht de jackpot vragen, ver boven het gemiddelde pieken en vind je stabiliteit minder belangrijk? Dan zijn de opdrachten via een bemiddelingsbureau misschien niet voor jou weggelegd.Wil je starten als zzp’er? Deze zaken moet je regelen!

Of twijfel je nog of je aan de slag wilt als zzp’er in de zorg? Dit zijn de voor- en nadelen!