Starten als zzp’er in de zorg

Starten als zzp’er in de zorg

Je wilt starten als zzp’er in de zorg. Of je twijfelt nog. Hoewel je zeker veel vrijheid krijgt, komt er ook veel op je af. Zo moet je als zzp’er een stuk meer zelf regelen dan in loondienst. Wij helpen je alvast op gang! Succes!

Ontslag nemen

De start van het zzp’erschap kan gepaard gaan met twijfel! Twijfel jij nog om als zzp’er aan de slag te gaan? Vind je het spannend om de knoop door te hakken? Besef dat je niet perse ontslag hoeft te nemen. Je kan het ook gewoon combineren met je huidige baan en hier eventueel teruggaan in uren. Zo kun je op een veilige manier ontdekken of werken als zzp’er bij jou past. Je kan meerdere vormen van inkomsten naast elkaar hebben, dus waarom niet én in dienstverband én bijverdienen als zelfstandige. Bevalt het goed, dan kun je alsnog je vaste baan opzeggen.

Bereid je goed voor

Het is niet alleen sprake van een stappenplan volgen. Ga eens het gesprek aan met andere zzp’ers, hoe pakken zij het aan? Hoe zijn zij begonnen en wat zouden ze nu anders doen? Volg ze niet blindelings maar volg jouw eigen pad. Ga je gebruikmaken van bemiddelingsbureaus voor extra zekerheid? Wil je een website? Wat word je bedrijfsnaam? Welke soort opdrachten ga je aannemen? Hoe ga je klanten werven? Welke verzekeringen neem je? Ga je samenwerken met een scholingsorganisatie of boekhouder? Allemaal dingen om over na te denken. Neem hier de tijd voor en werk eventueel een ondernemingsplan uit.

De kamer van koophandel

Het staat vast; je gaat de stap zetten! Maar hoe begin je nou echt, na al het denkwerk? Om te beginnen schrijf je je in bij de KVK, dit is namelijk verplicht voor alle zelfstandige ondernemers. Je betaalt een eenmalig bedrag van €50 en dan is het officieel: jij hebt een eigen onderneming!

Inschrijven in het BIG-register

Bepaalde beroepen moeten een BIG-registratie hebben om zorg te mogen uitoefenen. Ook als zelfstandige. Ben je Arts, Regiebehandelaar, Verpleegkundige, Verloskundige, Fysiotherapeut? Dan geldt dit voor jou! Na het behalen van de opleiding is inschrijving in het BIG-register verplicht. Per functie en beroep gelden verschillende eisen voor het behouden van de registratie. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van PE-punten. Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar moet herregistreren, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan de eisen van werkervaring en scholing.  Lees er meer over!

Wtza
Sinds 1 januari 2022 is een nieuwe wet van kracht. De Wtza is van toepassing op alle zzp’ers in de zorg. Binnen drie maanden voordat je start met zorgverlening, moet je je als zzp’er melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Je meld je bij het CIBG en die registreert jouw inschrijving. De inschrijvingen worden bekend bij de inspectie en zijn bedoeld om deze controlerende instantie de mogelijkheid te geven om goed toezicht te houden. Lees er hier alles over.  

AGB code

Wil je zelf declareren richting een zorgverzekeraar? In zo’n geval heb je een persoonlijke AGB-code nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor Verpleegkundigen, Verloskundigen en Fysiotherapeuten. Om deze code te ontvangen dien je je eerst BIG te registreren. Vervolgens kun je bij CIBG de AGB-code aanvragen.

VOG aanvragen

Bijna alle zzp’ers in de zorg hebben een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig om te werken. Hier vragen opdrachtgevers om. Het is zelfs verplicht bij langdurige opdrachten en bij instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Ga je als zelfstandige in de zorg een VOG aanvragen? Let dan op dat je voor de VOG NP gaat.

Goed verzekerd van start gaan

Als zzp’er is het handig om tegen risico’s verzekerd te zijn. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ongevallenverzekering. Lees meer over de mogelijke verzekeringen voor starters.

Ook is het fijn als je cliënten jouw zorg vergoed krijgen via de verzekering. Bied daarom je diensten aan via een toegelaten instelling (bemiddelingsbureau of zorgorganisatie) of sluit een directe overeenkomst met zorgkantoren.


Algemene voorwaarden opstellen

Het opstellen van deze voorwaarden is niet verplicht, maar het kan je wel behoeden voor bepaalde zakelijke problemen. In dit document kun je jouw betalingsvoorwaarden, bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en klachtenbehandeling meenemen. Stuur deze voorwaarden dan ook naar de zorgorganisatie voordat je een nieuwe overeenkomst afsluit, zodat er geen onduidelijkheden kunnen bestaan over jullie samenwerking. Het is wel aan te raden.

Btw in de zorg

Handig om te weten: in Nederland zijn er bepaalde branches in de zorg die vrijgesteld worden van omzetbelasting. Hier val jij als zorgprofessional onder. Uitzondering is de apotheker.  

Belasting als zzp’er in de zorg

Als zzp’er in de zorg reken je 21% belasting over je diensten. Verder betaal je inkomstenbelasting over je omzet. Hoeveel belasting je uiteindelijk betaalt, hangt af van hoeveel geld je per jaar binnenkrijgt. We raden in ieder geval aan om zeker 30% van de omzet opzij te zetten voor belastingen.


Twijfel je nog om als zzp’er aan de slag te gaan? Wij adviseren je graag!

Houd patiëntendossiers bij

Zorgverleners moeten van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden. Hierin zet je gegevens over de gezondheid en het behandeltraject. Je bent verplicht deze dossiers minimaal vijftien jaar te bewaren.

Zorgopdrachten vinden

Als je start wil je natuurlijk ook voldoende zekerheid hebben. Probeer ervoor te zorgen dat je door het hele jaar heen verschillende zorgopdrachten aanneemt binnen verschillende organisaties. Je kan je eigen netwerk inzetten om opdrachten te vinden. Bijvoorbeeld LinkedIn. Je kan je status aanpassen naar ‘open to work’. Ook kun je zelf een bericht plaatsen dat je op zoek bent naar leuke opdrachten.

Je kan oude collega’s vragen, mails sturen naar organisaties, reageren op vacatures of hulp vragen aan een bemiddelingsbureau.

Om opdrachten aan te trekken is het in ieder geval handig om het juiste tarief te hanteren!

Uurtarief bepalen

Als ondernemer ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw uurtarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde functies in de zorg namelijk een maximumtarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor Psychiaters, Logopedisten en Kaakchirurgen.

Kun je in jouw beroep wel zelf je uurtarief bepalen? Denk hier dan goed over na. Onderzoek de tarieven in de markt en houd hier rekening mee. Anders kun je zomaar leuke opdrachten mislopen.

Meer over het bepalen van je uurtarief.

Kwaliteitskeurmerk

Om je te onderscheiden van concurrentie kan het helpen een keurmerk te hebben waarmee je laat zien dat je kwalitatieve zorg levert. Voorbeelden zijn het HKZ-keurmerk of MijnKeurmerk.

Blijf je ontwikkelen in de zorg

Als zzp’er in de zorg wil je natuurlijk de hoogste kwaliteit leveren. Zorg er dus voor dat je je blijft ontwikkelen, je punten blijft behalen en trainingsdagen blijft volgen.


Ben je nog niet helemaal zeker of het werken als zzp’er in de zorg bij jou past? Lees meer over de voor- en nadelen.