zzper in de zorg voordelen en nadelen

Voor- en nadelen voor zzp’ers in de zorg

Steeds meer zorgprofessionals gaan aan de slag als zzp’er. Dit om verschillende redenen. Overweeg jij om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan? Er zijn duidelijke voor- en nadelen aan verbonden. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je weet waar je aan begint! 

Voordelen van zzp’er zijn:

Vrijheid
Eén van de belangrijkste redenen om zzp’er in de zorg te worden: meer vrijheid! Je kan flexibeler met je tijd omgaan, bepaalt grotendeels zelf je werktijden en beheert je eigen werkagenda. Een weekje er tussenuit? Dat kan gewoon. Ook heb je de vrijheid om te kiezen voor welke organisatie je gaat werken. Komt er iets langs dat niet bij je past, dan bedank je vriendelijk.


Meebewegen met je interesses
Het gebeurt vaak: na een tijdje loop je tegen steeds meer dingen aan op het werk die eigenlijk niet zo goed bij je passen, die je geen energie geven. Je interesses kunnen daarnaast ook veranderen. Door als zzp’er te werken, kun je meebewegen met je interesses. Door de wisselende opdrachten ontdek je steeds weer iets wat je wel en niet leuk vindt aan je werk, hier kun je rekening mee houden bij het aannemen van een volgende opdracht. Zo blijft je werk altijd leuk!

Het uurtarief bepaal je zelf
In de zorg zit je al gauw vast aan de CAO van de sector waarin je werkt. Natuurlijk heb je als zzp’er te maken met gemiddelde bedragen binnen jouw functieprofiel, en moet je niet al te gek doen qua tarieven, maar in principe ben je zelf vrij om jouw uurtarief te bepalen.

Hoe bepaal je een geschikt uurtarief? Lees er meer over!

Minder administratie op de werkvloer
Vind je het zonde, al die administratieve werkzaamheden op de werkvloer en houd jij je liever bezig met het zorgen voor anderen? Als zzp’er sluit je vaak niet aan bij de team overleggen en vallen de administratieve werkzaamheden doorgaans (gedeeltelijk) weg. Hier kun jij je volledig focussen op het echte zorgen.  

Afwisseling in je werk
Als zzp’er in de zorg kun je kiezen voor zo veel afwisseling als je wilt. Je kan bijvoorbeeld flexibele diensten werken of meerdere opdrachten combineren. Ook kun je snel weer overstappen naar een volgende opdracht! Als zzp’er werk je de ene dag op de groep met meerdere cliënten, maar focus je je de volgende dag weer op één cliënt. Fijn toch, die afwisseling.

Je leert snel!
Doordat je op verschillende plekken komt, in verschillende omgevingen werkt en misschien zelfs met verschillende doelgroepen werkt, leer je op relatief korte termijn veel bij. De werkervaring die je opdoet is hierdoor heel waardevol.

Nadelen zzp’er in de zorg:

Zelf veel regelwerk
Facturen, verzekeringen, cursussen, je pensioen, je uren bijhouden voor de belastingdienst en eventueel voor je BIG of SKJ registratie. Er is geen HR-personeel waar je op terug kan vallen als je vragen hebt. Je moet alles zelf uitzoeken en doen. Daarnaast ben je ook nog eens verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe opdrachten. Je hebt als zzp’er een behoorlijke lijst aan verantwoordelijkheden. Dit past niet bij iedereen. Houd tevens in gedachten dat je alleen betaald wordt voor de uren die je daadwerkelijk werkt. De administratie gebeurt in je eigen tijd.


Geen teamverband
Als zzp’er werk je vaak alleen. Natuurlijk sta je wel met andere zorgverleners op de werkvloer, maar je staat er over het algemeen vrij alleen voor. Het is niet vergelijkbaar met werken in teamverband en kan minder gemakkelijk samen sparren over bepaalde casussen en situaties. Je bent vaak niet echt part of the team. Er zijn zzp’ers die aangeven deze samenwerking te missen.


Twijfel je nog om als zzp’er aan de slag te gaan? Wij adviseren je graag!

Minder zekerheid
Je bent verantwoordelijk voor het binnenhalen van je eigen opdrachten. Lukt het je niet om op tijd iets te vinden, dan heb je ook geen inkomen. Je hebt als zzp’er geen recht op een WW-uitkering. Ben je ziek of ga je op vakantie, dan word je niet uitbetaald. Je wordt immers alleen betaald voor de uren die je daadwerkelijk werkt. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede buffer, dit kan nog wel eens lastig zijn, zeker in het begin.

Wachten op je geld
Het kan wel eens voorkomen dat een zorgorganisatie achterligt qua administratie of dat er iets misgaat met de betalingen. Dit kan voor jou als zzp’er betekenen dat je later jouw geld ontvangt of zelfs dat je achter je geld moet aangaan. Soms als er klachten over je zijn en/of als je je werk niet goed uitvoert, word je als zzp’er zelfs helemaal niet uitbetaald. Ook kan een zorgorganisatie failliet gaat waardoor je helemaal voor niks hebt gewerkt. Dit is nou eenmaal het risico dat je hebt als je start als zelfstandige.

Pensioen
Je pensioen stroomt niet zomaar binnen als zzp’er. Je zal hier maandelijks een bedrag voor opzij moeten zetten. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn. Maar ben je niet zo handig in je omgang met geld en moet je maandelijks geld van je spaarrekening trekken? Dan is het wellicht niet zo handig om als zelfstandige aan de slag te gaan. Een pensioen en goede buffer opbouwen is namelijk wel erg belangrijk voor in de toekomst.

Werken als je ziek bent
Sommige mensen melden zich nooit ziek, tenzij ze écht niet het bed uitkomen. Anderen vinden het juist belangrijk om voldoende rust te nemen om ergere ziekte te voorkomen. Zoals we al zagen, word je als zzp’er niet uitbetaald als je niet werkt. Dit betekent voor velen ook dat ze zich niet meer ziekmelden terwijl ze zich heel slapjes voelen. Als zzp’er ben je al sneller geneigd wat meer van jezelf te vragen, terwijl je het lichamelijk helemaal niet aankan.

Het voordeel van Be Well

Door samen te werken met een bemiddelingspartij als Be Well, heb je meer zekerheid in het vinden van nieuwe opdrachten. Meer ogen die met je meekijken en denken. Ook word je administratie deels uit handen genomen en heb je altijd iemand beschikbaar die jou advies kan geven over het ondernemerschap, tarieven en de mogelijkheden voor zzp’ers.


Wil je starten als zzp’er? Deze zaken moet je regelen!