Verpleegkundig Centralist meldkamer ambulancezorg

Een dag uit het leven van..

Verpleegkundig Centralist op de meldkamer ambulancezorg

Een baan als Verpleegkundig Centralist. Ideaal als je niet meer aan bed zorg wilt verlenen, maar toch je Verpleegkundige kennis wilt inzetten. Maar past het bij je? En hoe ziet je dag er dan uit?

Na de overdracht van je collega’s neem je de dienst over. Headset op en nog even tijd om je mail te checken. Het zal niet lang duren tot de telefoon gaat. De eerste melding is van een huisarts die een patiënt met acute hartklachten heeft. Na het uitvragen van wat meer informatie, besluit je een ambulance te sturen om de betreffende man naar het ziekenhuis te laten vervoeren.

In de auto terug naar huis denk je terug aan de levens die je vandaag weer hebt gered. Wat haal je toch ontzettend veel voldoening uit jouw baan!

De helderziende buurvrouw

Je hangt de telefoon op en al snel volgt de volgende melding. Even bijkletsen met collega’s over het weekend moet dus nog even op zich laten wachten. De melding betreft een situatie waarbij een vrouw 112 belt voor haar buurman. Hij heeft pijn op de borst. Bij uitvraag van de klachten, blijkt er geen sprake van pijn. Ook andere klachten zijn niet waarneembaar. Terwijl je de ambulance met de hoogste urgentie hebt aangestuurd, vraag je aan de meldster hoe ze te weten is gekomen dat de buurman pijn op de borst heeft. “Ik ben helderziend en voelde aan dat hij een hartinfarct zou krijgen.” De ambulancebemanning stelt vast dat meneer gezond is, en kan zich weer vrij melden.

Intussen komt een collega met een snackpakketje rond, omdat het op dit moment nog even te druk is om pauze te nemen. Dan maar even iets eten achter de computer. De telefoon staat roodgloeiend de rest van de avond. Maar zodra je collega van de nachtdienst er is, zit je dienst er op voor vandaag. Nog even napraten en de opvallendste meldingen bespreken, en dan is het tijd om naar huis te gaan. In de auto laat je de dag even bezinken, en denk je terug aan alle mensen die je gekalmeerd hebt aan de telefoon. En de levens die je vandaag weer hebt gered. Ja, het was druk. Maar wat haal je er toch ontzettend veel voldoening uit!

Spin in het web

Zoals je ziet, ben je als Verpleegkundig Centralist de spin in het web. Je neemt meldingen aan, beoordeelt ze, stuurt de melder aan, zet de juiste hulp in en begeleidt de mensen tijdens het wachten op de ambulance. Is reanimatie nodig? Je legt het stapje voor stapje uit, en redt zo misschien wel een leven! Een erg zinvol en dankbaar beroep dus, in het heetst van de strijd.

Vind jij verbale communicatie als Verpleegkundige een van de leukste aspecten? En zou je jouw kennis om willen zetten in een andere vorm van zorg, niet aan het bed zelf? Dan is de functie van Verpleegkundig Centralist op de meldkamer ambulance wellicht iets voor jou!

Bekijk de vacature in Zuid-Limburg om verder te ontdekken of het iets voor jou is!