Lees alles over detachering in de zorg

Alles over detachering in de zorg

Voor veel mensen in de zorg is ‘detachering’ nog een onbekend begrip. Zo denken veel zorgprofessionals dat detacheren gelijk staat aan uitzenden. Dat snappen we, maar het is niet zo. Wij leggen je alles uit over detachering in de zorg.

Detachering, wat is het precies?

Detachering, het is een manier van werken waarbij een organisatie een medewerker ‘leent’ aan een andere organisatie. Dit kan een soortgelijk bedrijf zijn, of een detacheringsbureau. De medewerker wordt voor een bepaalde periode ingezet om mee te draaien. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege uitval, zwangerschapsverlof, om personeelstekort op te vullen of vanwege een nieuw project waar tijdelijk extra mankracht of een bepaalde expertise voor nodig is.

Over het algemeen is detachering gericht op hoger opgeleiden met bepaalde kennis, ervaring en flexibiliteit. De organisatie die de medewerker inhuurt, wil een specialist die vrijwel direct zijn draai vindt in de opdracht.

Bij een detacheringsbureau krijg je vaak een jaarcontract, met de intentie tot uiteindelijk een contract voor onbepaalde tijd. De organisatie waarbij je een contract hebt, betaalt je loon, plaatst je bij opdrachtgevers, betaalt je uit bij ziekte, regelt jouw pensioen, bepaalt jouw arbeidsvoorwaarden en biedt eventuele ontwikkelingskansen en opleidingsmogelijkheden.

Het verschil tussen uitzenden en detacheren

Weet je het verschil niet precies? Dan ben je niet de enige. Uitzenden en detachering wordt vaak door elkaar gehaald. Maar er zijn zeker verschillen. Zo heeft een gedetacheerde meer baanzekerheid, kan hij niet zomaar ontslagen worden en heeft hij een opzegtermijn in zijn contract. Loopt een opdracht af, en is er nog geen nieuwe gevonden? Dan ontvang je dus toch je salaris. Bij uitzenden is dit niet het geval. Ook krijgt een gedetacheerde per maand uitbetaald en een uitzendkracht per uur. Werk je op basis van detachering, dan bouw je een duurzame werkrelatie op met de opdrachtgever, omdat jullie meerdere maanden samenwerken. Bij een uitzendbureau is dit niet het geval, dit is immers gericht op de korte duur. Ook bouw je als gedetacheerde een goede relatie op met de organisatie waar je je contract hebt. Daar wordt tevens begeleiding en coaching geboden. Dit is bij uitzenden niet het geval.

De voordelen voor de organisaties die inhuren

Voor organisaties is het ideaal om samen te werken met een detacheerder. Los van de bijkomende kosten, hangen er veel voordelen aan.

Kwaliteit
Een detacheerder heeft over het algemeen mensen met veel kennis, ervaring en expertise in dienst. Ook worden er trainingen, coaching en begeleiding geboden vanuit het detacheringsbureau, waardoor de opdrachtgever gegarandeerd is van een professional met specialistische kennis.

Flexibiliteit
Dat iemand tijdelijk aan de organisatie verbonden is, is ideaal voor tijdelijke functies. De organisatie zit immers niet vast aan langlopende arbeidsvoorwaarden en is er minder capaciteit nodig? Dan kan er gemakkelijk afgeschaald worden. Is de afgesproken periode voorbij, dan gaat de professional naar een nieuw project. Is het werk nog niet klaar? Dan wordt de opdracht gewoon verlengd. Tenminste, als de gedetacheerde medewerker dat ook wil.

Tijd (en dus geld) besparen
Goede mensen zoeken en vinden, kost veel tijd en moeite. Het zoeken zelf, de gesprekken, de onderhandelingen. Een detacheringsbureau neemt dit grotendeels op zich.

Kosten en risico’s
Ja, je betaalt meer voor een detacheerde zorgprofessional. Maar je bespaart tegelijkertijd ook. De organisatie die inhuurt betaalt immers niet voor vakanties, loonadministratie en ziekte. Ook is het lekker veilig. Valt iemand langdurig uit met een burn-out of functioneert iemand niet? Dat is pech voor het detacheringsbureau. Zij zijn verantwoordelijk voor loondoorbetaling bij ziekte of ontslagvergoeding.

De voordelen van gedetacheerd worden

  • Snel veel ervaring opdoen
  • Veel baanzekerheid
  • Veel afwisseling in je werk
  • Ook doorbetaald krijgen als je geen opdracht hebt
  • Werken aan je persoonlijke ontwikkeling
  • Persoonlijke begeleiding
  • Mooie voorwaarden
  • Het opbouwen van een groot netwerk
  • De vrijheid om te ontdekken waar je goed in bent en gelukkig van wordt

Dit zijn pas een paar voordelen. Benieuwd naar alle voordelen van detachering voor een zorgprofessional? Die vind je hier!

Zitten er ook nadelen aan detachering?

Ja zeker, dat kan. Dat verschilt per persoon. Wat voor de een een nadeel is, is voor de ander een voordeel. 

  • Er wordt een bepaalde flexibiliteit van je verwacht. Dit moet je bij je passen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voor die ene opdracht die je zo aanspreekt, net wat verder moet reizen.
  • Je moet altijd verantwoordelijkheid afleggen aan twee bedrijven. Waar je op contract staat en waar je op opdracht zit. Ziekmelden gebeurt dus op twee plekken.
  • Er is sprake van tijdelijke opdrachten, dus het kan zijn dat je een half jaar op een opdracht zit. Vaak blijft je band met collega’s dus wat beperkter binnen de organisatie waar je ingehuurd wordt. Gelukkig mag je wel naar bedrijfsfeestjes en -uitjes van twee bedrijven!

Benieuwd naar detacheringsopdrachten in Limburg of Brabant? Bekijk ze hier.


Op zoek naar een detacheerder die het beste met je voor heeft, leuke opdrachten heeft en aandacht besteedt aan jouw werkgeluk? Neem contact met ons op en we vertellen je alles over de mogelijkheden. Meer over Be Well.