Vroege-, late-, avond-, nacht-, 24-uurs diensten. Je bent er als zorgprofessional ongetwijfeld bekend mee. De een vindt het heerlijk, de ander wordt er doodongelukkig van. Dit zijn de voordelen van onregelmatig werken in de zorg!
We horen het veel bij Be Well. Zorgprofessionals die toch wel klaar zijn met die onregelmatigheid en graag regelmatige werktijden willen werken. Dat begrijpen we zeker. De negatieve aspecten van onregelmatig werken zijn over het algemeen wel bekend. Veel missen in het sociale leven bijvoorbeeld, omdat je werkt als anderen vrij zijn. De mogelijke aanslag op je gezondheid en de moeheid die erbij kan horen. Het lastig kunnen combineren met het gezin. Toch is het jammer, omdat juist die onregelmatigheid zo hard nodig is in de zorg. Gelukkig zijn er ook een hoop zorgprofessionals die het juist fijn vinden! Anderen vinden weer dat het er nou eenmaal bij hoort. Er hangen, gelukkig, ook een hoop voordelen aan het onregelmatig werken in de zorg! Kijk maar!
ORT
ORT oftewel de onregelmatigheidstoeslag, laten we daar eens mee beginnen. Het vormt het salaris van een zorgprofessional die onregelmatig werkt en het zorgt voor flink wat extra geld in de maand! Houd dat vooral ook in je hoofd als je tijdens een nachtdienst staat te vechten om wakker en alert te blijven!
Volledige rust
Jij bent vrij als anderen werken. Dat betekent: de mogelijkheid tot volledige rust! Niemand die aan je trekt om af te spreken, niemand die je wijst op vervelende klusjes die gedaan moeten worden, geen verplichte familiebezoekjes. Jij kan echt languit op de bank ploffen, lezen, wandelen, netflixen. Alle ruimte om weer op te laden en écht tot rust en tot jezelf te komen. Zeker ideaal als je graag alleen bent!
Minder uren werken
Het hangt samen met de ORT, maar toch lijkt het ons wel de moeite waard om te benoemen! Want hoe meer weekend-, nacht-, en slaapdiensten je draait, hoe sneller je het geld binnentikt met minder uur werken! In je contract kun je dan eventueel teruggaan in je uren, of als zzp’er gewoon minder werken. Dus ook meteen meer vrijheid én meer tijd om leuke dingen te doen!
Meer tijd op het werk
In de hectiek van de dagdiensten, heb je vaak een volledig volgepland schema. Ook zijn er continue familieleden en collega’s die je aandacht vragen. Je hebt niet veel tijd om klinisch te redeneren of om uitgebreid casussen door te nemen. In de avond- of nachtdiensten vaak wel. Ook heb je hierdoor meer tijd voor de cliënten zelf, waardoor je ze eens extra in de watten kunt leggen.
Geen files
Op weg naar je werk hoef je vaak geen tot nauwelijks rekening te houden met files en kun je gewoon doorrijden. Scheelt zo veel frustratie!
Af en toe een slaap- of weekenddienst draaien en extra geld verdienen? Schrijf je snel in bij Be Well FlexZorg!
Naar bed gaan voelt extra goddelijk!
Dat gevoel als je je bed eindelijk weer in kan stappen na een lange (nacht)dienst! Op de een of andere manier voelt het nu nog zó veel beter dan na het draaien van een gewone dienst. Wat is jouw bed toch ook heerlijk!
Meer waardering voor de tijd met je partner
Omdat je wisselende diensten draait, ben je vaak ook minder vaak samen thuis met je partner. Dit kun je als vervelend ervaren, maar juist hierdoor blijf je uit die sleur en weet je de momenten samen juist te waarderen! <3
Minder opvang
Het kan ideaal zijn, het werken in onregelmatige diensten. Zo kan met de partner geregeld worden dat er altijd wel iemand thuis is, waardoor er minder opvang geregeld hoeft te worden voor de kinderen. Helaas kan dit wel betekenen dat je jouw partner wat minder ziet…
Yep, genoeg voordelen dus. Met de juiste planning krijg je juist door onregelmatige diensten de kans om een perfecte balans te creëren tussen werk-sociaal-rust. Maar het moet bij je passen.
Werk jij onregelmatige diensten? Zo houd je het leuk!