Winterdip? Zo haal je toch het beste uit jezelf

Winterdip? Haal toch het beste uit jezelf (op de werkvloer)

Voel jij het ook, dat de wintermaanden beginnen in te slaan? Dat je net even wat minder energie hebt dan voorheen. Dat je minder opgewekt bent, je futloos voelt, meer chagrijnige dagen ertussen hebt en net even wat minder zin hebt om te werken? Ja, jij hebt last van een winterdip. Zo haal je toch het beste uit jezelf (op de werkvloer).

Opstaan ’s ochtends gaat lastiger. Je hebt minder zin in de dag, je voelt je sloom. Wat zou je toch graag lekker warm in bed blijven liggen. Of de hele dag op de bank, onder een dekentje. Maar dat kan niet. Want je werkt. En je hebt verantwoordelijkheden. Gelukkig kun je jouw energielevel gewoon weer opkrikken en vol motivatie naar het werk gaan.

Waarom heb je last van een winterdip?

Het heeft te maken met licht. Je hormonen fluctueren. Je hebt een dagritme, een maandritme en een jaarritme. Deze hormonen worden aangestuurd door de biologische klok en die wordt afgesteld door de cyclus van het licht en donker.

In het zonlicht maakt je lichaam serotonine aan: het gelukshormoon. Hierdoor voel je je tevreden en positief. Je hebt zin in het leven. Ook onderdrukt het je eetlust. Als het donker wordt, zet het lichaam serotonine om in het slaaphormoon melatonine. Dat je nu in het donker vertrekt en thuiskomt, helpt dus niet mee in jouw levensvreugde. Dat is nou eenmaal niet anders als je werkt. Maar er zijn manieren om de winterdip te ontlopen. Wil jij niet een van die 40.000 mensen (per jaar) zijn waarbij de dip omslaat in een winterdepressie? Lees dan de volgende tips.  

Haal het beste uit jezelf! Ook op jouw werk!

Ga een blokje om

Het is koud, grijs, regenachtig. Nee, je wilt niet buiten zijn. Toch raden we je het aan. Pak zoveel mogelijk daglicht als je kan. Maak een korte wandeling in je pauze, en je kan er weer even tegenaan. Help jouw biologische klok beter af te stellen, zo verminder je de winterdip.

Geen winterslaap voor jou

Ook al wil je niks anders dan in bed liggen, sta vooral op tijd op. Hoe langer je blijft liggen, hoe meer je biologische klok ontregeld raakt. Ga ook op tijd naar bed en zorg voor structuur in je dag. Ook op je vrije dagen.

Verlichting

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Let op wat je eet en vermijd suiker, overmatig alcohol gebruik

Om te beginnen: gooi thuis de gordijnen open en zet de lampen aan. Zeker daglichtlampen helpen tegen een winterdip. Heb je deze thuis? Schakel deze elke ochtend in op dezelfde tijd en zorg dat het licht minstens 20 minuten op je ogen valt. Na 5 dagen zul je je al frisser en energieker voelen gedurende de dag.

Ook kun je, in donkere tijden, lichttherapie proberen. Het effect is al vanaf een week merkbaar. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Ontbijt

Ben jij zo iemand die het ontbijt het liefst overslaat? Probeer hier verandering in te brengen. Ontbijten is het signaal voor je lichaam om wakker te worden en aan de slag te gaan. Je haalt er de nodige energie uit voor jouw werkdag.

Een workout voor het werk

Niet voor iedereen (in de zorg) haalbaar voor een vroege dienst, maar indien mogelijk, dan is het zeker aan te raden. Baantjes trekken, een stukje hardlopen, een snelle thuis workout.. Hoewel het uit bed komen (zo vroeg, zo koud), een nachtmerrie is, geeft de ochtendworkout je energie voor de hele dag en verbetert het je humeur.

Gezond leven

In de winter heb je meer behoefte aan koolhydraten en suikers. Hierdoor ga je meer eten. In de winter kom je dan ook gemiddeld 2 kilo aan. Probeer dit te beperken en zorg voor genoeg vitaminen, omega-3 en eiwitten. En ook al ben je moe, futloos en wil je lekker serie kijken op de bank, trek je ren- of wandelschoenen aan na het werk. Zorg voor genoeg beweging.

Sint-Janskruid

Geloof het of niet, maar van Sint-Janskruid is aangetoond dat het de symptomen van een winterdepressie kan verminderen. Zeker als je echt merkt dat je humeur achteruit gaat in de winter, is dit aan te raden. Het kruid, verkrijgbaar als capsules of thee, helpt je om binnen 2 weken positiever en gelukkiger te zijn. Beperk wel het gebruik, want het is sterk spul.

Opgeruimd hoofd

Brandnetel doet wonderen. Je wilt er niet in vallen, maar Zorg voor voldoende rust in je leven en een opgeruimd hoofd. Mediteer bijvoorbeeld een paar minuten per dag. Dit helpt je om positiever in het leven te staan en problemen in perspectief te plaatsen.

Je verheugen

Gevoelig punt zo in de lockdown. Toch is het nodig je ergens op te verheugen. Boek, als het even kan, een paar nachten weg. Bijvoorbeeld in een natuurhuisje. Trakteer jezelf aan het einde van de week op je lievelingseten. Of beloon jezelf aan het einde van de maand met een leuk cadeautje. Zorg ervoor dat je iets hebt om je op te verheugen, al is het iets kleins. Creëer je eigen geluk.  

Een goede werk-privé balans

Soms lastig in de zorg, gezien je vaak met onregelmatige diensten werkt. Toch is het belangrijk aan jezelf te denken, en zelfs nog meer in de winter. Zeg “nee” als je voelt dat dit noodzakelijk is, eis voldoende vrije dagen op en zorg dat je in je vrije uren ook echt afschakelt. Dat voelt soms een beetje dubbel, omdat je voor iedereen klaar wilt staan. Toch is het heel belangrijk op jezelf te letten. Uiteindelijk heeft iedereen meer aan je als je fris en vitaal bent.

Jezelf ontwikkelen

Voel jij een lichte winterdip? Wellicht tijd om je te verdiepen in een nieuwe cursus of training. Breng jouw ontwikkeling in kaart, stel doelen en bedenk wat je graag wilt leren. Zelfontwikkeling en nieuwe dingen leren, geeft voldoening en kan jou zomaar eens uit deze dip trekken.

Geef jezelf complimenten

We doen het niet vaak genoeg. Onszelf complimenteren. De to-do lijst vandaag wéér niet afgekregen? Vandaag niet 100% een klik kunnen maken met een cliënt? Focus op wat wél goed ging en laat het jezelf weten. Je kwam bijvoorbeeld wél gemakkelijk uit bed vanochtend, hebt veel gelachen en gezond gegeten. Dat is ook veel waard!

Toe aan iets nieuws?

Heb je zo’n gevoel dat jouw gebrek aan motivatie op de werkvloer wel eens een andere oorzaak kan hebben dan een winterdip? Zorgt jouw baan niet meer voor uitdaging, krijg je niet genoeg waardering of voel je dat jouw gebrek aan energie samenhangt met jouw werk? Het kan zijn dat je toe bent aan iets nieuws, en dat de winterdip dit gevoel versterkt.

Ligt jouw passie in de zorg en ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor je zijn? Verdiep je samen met ons, Be Well, in jouw passies, interesses, talenten en in dat wat jou wél energie geeft.

Plan een vrijblijvend en oriënterend gesprek in.

Focus op het positieve

Bekijk het vooral van de zonnige kant. Winter kent ook zo zijn charmes. (Af en toe wat) comfort food, warme chocolademelk, de kaarsjes aan, onder een deken op de bank, sneeuwvlokjes die vallen (heel, heel soms dan). En voordat we het weten is het weer lente. Houd dat in gedachten in jouw strijd tegen de winterdip.


13 Tips om jouw weerstand op peil te houden.