Het behouden van je werk privé balans in de zorg, zo doe je dat

Het behouden van je werk-privé balans in de zorg


Balans in je leven en een rustig hoofd, het zorgt voor betere werkresultaten. Maar het kan flink uitdagend zijn in de zorg: je werk-privé balans behouden. Wij hebben tips voor je.

Dat er een hoge druk in de zorg is, is algemeen bekend. Werken in de zorgsector kan veeleisend en uitdagend zijn, met lange werkdagen, onregelmatige diensten en emotionele belasting. Daarom is het voor jouw gezondheid enorm belangrijk om je werk-privé leven goed in balans te houden. Hierbij onze tips voor jou, zorgprofessional.

Stel duidelijke grenzen

Heb jij de neiging om je werk en de emotionele bagage mee naar huis te nemen? Je bent niet de enige, het is ook een uitdaging, zeker in een veeleisende sector zoals de zorg. Het helpt om te beginnen om duidelijke grenzen te communiceren naar collega’s, leidinggevenden en familieleden. Laat hen weten wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Bescherm je vrije tijd en zorg ervoor dat anderen je grenzen respecteren. Ook technologie kan je helpen grenzen te stellen. Zo kun je werkgerelateerde meldingen uitschakelen buiten werktijd. Probeer het tevens ook niet op te zoeken, wacht met het kijken tot op een werkdag en gun jezelf de ontspanning van een vrije dag. Tenminste, als iets niet al te urgent is natuurlijk.

Ritueel na het werk

Als je thuiskomt na een lange, zware, dag werken, kan het helpen om een overgangsritueel te creëren. Een periode tussen werk en thuis om je geest en lichaam de tijd te geven om te schakelen. Denk aan een korte wandeling, een korte meditatie, het lezen van een boek, een frisse douche en/of omkleden, het maken van een sapje of gezonde snack. Kies wat voor jou werkt. Doe je dit structureel, dan weet je brein dat het gedeeltelijk uit mag, dat het werk losgelaten mag worden en dat er ontspanning mag komen.

Organiseer je tijd goed

Effectief timemanagement is cruciaal om een goede balans te houden. Plan je tijd zorgvuldig en maak eventueel gebruik van agenda’s, planning-apps of takenlijsten om je taken en verantwoordelijkheden te beheren. Prioriteer je taken en leer ‘nee’ zeggen tegen een extra werklast indien nodig. Zo houd je tijd over voor jezelf en dierbaren.

Een dag blokkeren in je agenda

Het kan lastig zijn om je rust te bewaren, zeker met een brede sociale kring, een grote familie en/of eventueel nog een gezin thuis. Wat kan helpen, is het blokkeren van een hele (balans)dag of verschillende dagdelen. Zo kun je op dat moment niks inplannen en ben je min of meer verplicht om te rusten of iets te doen waar jíj blij van wordt.

Zoek ondersteuning

Zoek jij genoeg ondersteuning, zowel op je werk als thuis? Je hoeft niet alles alleen te doen, alleen te dragen. Merk je dat de druk oploopt, kaart het op tijd aan. Verdeel taken en verantwoordelijkheden. Vraag hulp aan collega’s, je leidinggevende of misschien aan je partner of vrienden. Beter op tijd dan te laat. Zo verlicht je de druk, creëer je ruimte voor ontspanning en blijf je beter in balans.

Self-care

Self-care is van groot belang om een goede werk-privé balans te behouden. Neem tijd om te ontspannen, jezelf te verwennen en om dingen te doen die jou gelukkig maken. Niet jouw omgeving, maar jou! Yoga, lezen, wandelen, quality-time met familie, voldoende slaap, gezond eten, regelmatig bewegen. Het is allemaal self-care. Net zo goed als een schoonheidsbehandeling, een kappersafspraak, een massage, een dag naar de spa. Allemaal heerlijk, toch? Zorg goed voor jezelf!

In het moment leven

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe heerlijk als het lukt. Alleen maar bezig zijn met het hier en nu. Niet denken aan alle drukte die straks gaat komen, niet denken aan morgen, waar je absoluut geen zin in hebt en al helemaal niet aan gisteren, toen alles misging. Nee, het gaat om het nu. Haal diep adem en geniet van het huidige moment. Want dit moment is een nieuwe kans om het volgende moment mooi(er) te maken. Wees dankbaar voor waar je nu dankbaar om kan zijn, hoe klein het ook is. Dat brengt je rust en balans.

Stressmanagement

Stressmanagement is breed. Het kan betrekking hebben op voldoende pauzes, het waarborgen van een werklast, het aangrijpen van hulpbronnen en eigenlijk alle bovenstaande punten. Wat aanvullend kan helpen zijn trainingen in timemanagement en omgaan met stress en veerkracht. Heb je hier behoefte aan, kaart dit dan aan bij je leidinggevende.


Onregelmatig werken in de zorg? Zo houd je het leuk!