Benieuwd waarom zorgprofessionals van baan switchen? Wij hebben de 10 meest voorkomende redenen om een baan in de zorg op te zeggen verzameld.
“Help ik wil uit de zorg”, die zin wordt regelmatig getypt in de zoekbalk van Google. Zonde, want we hebben juist zo hard extra handen nodig! Niet zomaar handen, maar zorgprofessionals die vanuit hun hart werken en voor wie de zorg een roeping is. Maar ook deze mensen stappen steeds vaker uit de zorg. Of switchen naar andere, wel zorggerelateerde banen, maar niet meer op de werkvloer. Wat is er aan de hand?
Wij als intermediair spreken dagelijks zorgprofessionals die van baan willen switchen of zich oriënteren voor iets nieuws op den duur. Dit kan zowel binnen de zorg zijn ofwel buiten de zorg. We hebben de meest voorkomende redenen om hun zorgbaan op te (willen) zeggen verzameld.
De redenen die wij bij Be Well het meest voorbij horen komen:
1. Starten als zzp’er
Het zal je misschien niet verbazen, maar we spreken veel professionals die als zzp’er aan de slag willen en daarom verder kijken. Ze willen onder andere meer eigen regie, een hoger uurtarief en meer afwisseling. Ze spreken andere zzp collega’s en raken hierdoor geïnspireerd. Dit is een erg veelvoorkomende reden voor professionals om hun baan op te zeggen.
Meer over de voor- en nadelen van zzp’ers in de zorg
2. Gebrek aan waardering
Sorry, zorgorganisaties, maar deze reden komt erg vaak boven water. Sterker nog, het lijkt een van de belangrijkste redenen voor professionals om een zorgorganisatie te willen verlaten. Het gevoel hebben van niet gezien worden, geen waardering ontvangen voor het harde werken, waardoor het gevoel van voldoening steeds dieper wegzakt. Dat terwijl het zó’n zinvol werk is en zorgprofessionals essentieel zijn in onze samenleving! Maar hoe laat je dan merken dankbaar te zijn voor alles wat de professional doet? Je leest het hier!
3. Weinig doorgroeimogelijkheden
Na al die jaren zorgen voor, is het soms tijd voor een volgende stap. Liefst binnen de organisatie, als het aan de professionals ligt die wij spreken. Helaas zijn er vaak maar weinig doorgroeimogelijkheden en is er te weinig persoonlijk perspectief binnen de organisatie. Het is een reden voor professionals om op tijd te vertrekken en te kijken naar andere organisaties, waar wellicht meer mogelijkheden zijn. En anders gewoon met de instelling: nieuwe organisatie, nieuwe cliënten, nieuwe uitdaging. Als mens wil je immers blijven groeien en niet stilstaan in je ontwikkeling.
4. Weg met die onregelmatigheid
Meer grip willen hebben op de balans in je leven, door niet meer onregelmatig te werken. Gewoon doordeweeks van 09:00 tot 17:00 uur, als anderen ook werken. De professionals die we spreken verlangen ernaar om weer naar een festival te kunnen gaan, een normaal slaapritme te krijgen of ze merken dat het ten koste gaat van hun humeur, energie en gezondheid. Ook speelt het gezin een grote rol: gewoon lekker thuis zijn en een betere werk/privé balans hebben, samen de avonden doorbrengen met het thuisfront. Dat begrijpen we helemaal. Toch zijn die onregelmatige werkers erg nodig, de zorg stopt immers nooit. Daarom hierbij ook nog eens de voordelen van onregelmatig werken in de zorg. En tips voor het omgaan met onregelmatige diensten.
5. Weinig ruimte voor eigen inbreng
Wat we ook vaak horen is dat de professionals niet meer helemaal achter de organisatie staan. Ze zijn het niet eens met de besluiten of er is voor hun gevoel inhoudelijk te weinig ruimte voor eigen inbreng.
6. Zwaar
Al heb je nog zoveel passie, als je ouder wordt, kan de zorg lichamelijk te zwaar voor je worden. Mensen verzorgen, tillen, veel beweging, gecombineerd met een druk werkschema. Niet alleen voor de ouder-wordende professional kan de zorg te zwaar zijn, want ook de meer junior zorgprofessionals kunnen zichzelf al vroeg tegenkomen in hun vakgebied. Ook zij trekken het lichamelijk of mentaal niet. De roosters en werkdruk zijn tegenwoordig flink pittig. Dit past niet bij iedereen. Wij spreken geregeld professionals voor wie die druk te groot is geworden. Zij oriënteren zich op andere mogelijkheden, vaak wel nog binnen de zorg. Of iets waarbij hun zorgkennis goed van pas komt. Een voorbeeld hiervan is onze collega Marjolein.
7. Opleidingsmogelijkheden
Zoals we al eerder zeiden, willen een hoop professionals niet stilstaan, ze willen blijven leren en zich door blijven ontwikkelen. Zo willen bijvoorbeeld veel Psychologen de GZ opleiding volgen. Is er bij de huidige organisatie geen visie op een opleidingsplek, dan kijken ze verder.
8. Onrust op de werkvloer
Veel verloop in de teams en onrust binnen een organisatie is ook een reden om eens met andere organisaties in gesprek te gaan. Met onrust kun je dan ook maar een bepaalde periode dealen. Als je niet het gevoel hebt dat het beter wordt, dan vertrek je. Al helemaal als jouw baan ook niet meer helemaal in veiligheid lijkt te zijn. Je kan beter op tijd weg zijn, dan op straat komen te staan.
9. Onveilig voelen
Sommige functies zijn niet helemaal wat je ervan verwacht. Zo horen we geregeld dat professionals zich niet veilig voelen op de werkvloer. Er is veel agressie en ze hebben niet de middelen om hiermee om te gaan. Denk aan piepers of aan voldoende andere (ervaren) professionals om zich heen om de agressie op te vangen.
10. Benieuwd naar iets anders
Er zijn ook gewoon professionals die al jaren met dezelfde doelgroep werken, in dezelfde functie of binnen dezelfde organisatie. Ze zijn gewoon nieuwsgierig naar wat er nog meer is.
Ben jij nieuwsgierig naar andere functies in de zorg? In een oriënterend gesprek vertellen we je welke zorgfuncties eventueel interessant voor je kunnen zijn.