Herfst: gas terug en loslaten!

Het is gedaan met de onbezorgde zomer, de overvolle terrasjes, het tot in de late uren buiten borrelen en de gezellige bbq’s. Het is officieel herfst! De ideale tijd om tot bezinning te komen, wat rustiger aan te doen en los te laten.  

Na de opbeurende, energievolle lente- en zomerdagen, slaat alles nu om. De dagen zijn korter en donkerder, het is nat en koud, de gekleurde bladeren vallen van de bomen. Tijd voor boswandelingen, maar ook veel binnen zitten. Helaas met de verwarming op een lagere temperatuur dan je zou willen, vanwege de huidige gasprijzen. Gelukkig kunnen de brandende openhaard, warme chocomel, glühwein, thee, de dikke truien en dekens of een warme kruik op schoot, ook al voor aardig wat warmte en gezelligheid zorgen.

Waarschijnlijk merk je het al: je komt minder goed je bed uit om naar het werk te gaan. Dan ook nog eens die regen, waardoor je doorweekt aankomt. Ja, de herfst is echt van start inclusief de nadelen die het seizoen met zich meebrengt. Maar als je het goed aanpakt, is het de ideale tijd om de zomerdrukte achter je te laten en weer op adem te komen. Dit zorgt dan weer voor nieuwe (werk)energie!

De seizoenen als wegwijzer

In Japan beschouwen ze de seizoenen als wegwijzers voor het leven. De herfst herinnert ons eraan dat we niet altijd op volle kracht vooruit hoeven te gaan. Toch verstoren wij dit natuurlijke ritme, onder andere door kunstmatige verlichting en het blauwe licht van alle apparaten in ons dagelijks leven. We dwingen onszelf om productief te zijn en gaan maar door, ongeacht dat ons lichaam ons probeert te vertellen dat we een winterslaap moeten houden of juist zonlicht nodig hebben.

Natuurlijk, het leven gaat door. Je kan niet ineens alles laten vallen en een winterslaap houden, hoe aantrekkelijk dat ook klinkt. Maar je kan wel rekening houden met de boodschap van de natuur. Het is steeds eerder donker, waarom niet meebewegen en wat eerder naar bed gaan? Of wat vaker nee zeggen, zowel op je werk als in je privéleven. Even energie opsparen, om uiteindelijk juist beter in je vel te zitten en te kunnen presteren.

Tijd om los te laten

De natuur wijst ons dus de weg. Je ziet het aan de bomen. Ze laten hun bladeren los om energie te besparen en de winter te overleven. Herfst is de tijd van loslaten, ook voor ons. Deze natte periode gaat om loslaten en naar binnen gaan, zowel letterlijk als figuurlijk.

De herfst leert ons dat in loslaten veel schoonheid schuilt. Het is een langzaam transformatieproces, waarin we kunnen genieten van prachtige kleuren en de aardse geur van het najaar. De bladeren veranderen langzaamaan van kleur, maar het zal nog even duren voordat alle bladeren op de grond liggen. De natuur neemt hiervoor de tijd. Pas als de tijd rijp is, en met behulp van de regen en wind, laten uiteindelijk alle bladeren los.

Wij mensen vinden het lastig om los te laten. Bang voor het onbekende. Dat terwijl bij ons ook veel schoonheid schuilt in loslaten. Het brengt ons nieuwe ervaringen, kansen en ideeën. Wat als jij deze herfst meebeweegt met het seizoen en loslaat wat jou niet (meer) dient?

Bezinning en energie opslaan

Voel je een bepaalde spanning of drukte in je lichaam? Waar lig je ’s nachts wakker van? Welke ballast sleep je dagelijks met je mee? Pieker je over je werk, over je relatie of slaap je onrustig vanwege je volle to-do lijst? Het is nu de tijd voor bezinning en om te bepalen waar je voorlopig even geen energie in stopt. Bomen slaan voedingsstoffen en water op in de stam om de winter door te komen. Ook voor ons kan de winter gevoelsmatig zwaarder zijn. Wat wil jij graag behouden in je leven, waar krijg je energie van? Tijd om hier meer van toe te laten, maar ook om zaken die je energie kosten los lot te laten.  

Hoe laat je los?

Loslaten is het leven zien zoals het is, zonder er iets aan proberen te veranderen. Je kiest ervoor om te accepteren dat iets is zoals het is. Het is een moment van overgave, van ontspanning en je laat jezelf in het moment zakken. Je stopt met observeren, met ertegen te vechten, probeert het niet te veranderen, niet te controleren, niet weg te duwen en hoeft het niet meer te bespreken met anderen.

Je kan loslaten niet afdwingen. Gun jezelf tijd, je kan immers pas écht loslaten als je er helemaal klaar voor bent. Loslaten is een proces, net zoals bij de bomen. Je gaat door verschillende fases heen waarbij je langzaam afstand leert doen van iets dat jou niet langer dient. Je laat steeds een beetje meer los, waardoor je telkens weer een stukje verder in het gevoel ontspant.

Hoe kom je bij die acceptatie?

Wandelen in de natuur, mediteren, erover praten met een specialist of met geliefden, het eruit huilen op de bank, of misschien helpt een spiritueel ritueel jou wel om acceptatie te vinden en uiteindelijk los te laten. Iedereen doet het op z’n eigen manier. Voel aan wat voor jou werkt.

Het loslaten van spullen, een relatie, vriendschappen, een bepaalde irritatie of boosheid, werkgerelateerde zaken, belemmerende overtuigingen of angsten. Het kan heel breed zijn en hoeft helemaal niet om grote thema’s te gaan. Kies om te beginnen voor haalbare doelen. Kleine thema’s kunnen al voor de nodige verlichting zorgen en ruimte vrijmaken voor nieuwe energie. Laat je de kleinere thema’s al los, dan geeft dat ook vertrouwen om (later) de grotere thema’s in je leven aan te pakken. Begin deze herfst nog. Welke spullen kun jij bijvoorbeeld gemakkelijk loslaten?

Hét moment voor een carrièreswitch

Past je baan nog bij je? Haal je er nog voldoende energie uit? Ook dit zijn vragen die je jezelf nu kan stellen. Als je rustig aan doet in je dagelijks leven en je je wat meer terugtrekt uit alle drukte, maak je ruimte vrij om bij je echte gevoel te komen. Zijn jouw ambities nog hetzelfde of hebben ze misschien plaatsgemaakt voor nieuwe wensen? Zet jouw wensen op een rijtje, wellicht is er iets dat veel beter bij je past.

Het zal je niet verbazen, maar de herfst is de ideale tijd voor een carrièreswitch. Ook weer het stukje loslaten dat bij deze tijd hoort. Tevens zit de zomervakantie er net op, hebben organisaties het overzicht terug en er is volop aandacht voor de budgetten voor het nieuwe jaar. Jouw tijd is nu dus! Maar overhaast het vooral niet, laat de gedachten en gevoelens gewoon eens door je heen gaan. Wat voel je?

Van baan switchen in de zorg? Be Well Zorgprofessionals helpt jou hierbij!

Frisse energie

Kortom, neem een voorbeeld aan, en luister naar, moeder-natuur en belangrijker nog: jezelf. Dit lukt het gemakkelijkst in rust. Spaar je energie op om zo fijn mogelijk de meest donkere maanden van het jaar door te komen. Besef dat je niet élke dag hoeft te knallen en dat je soms iets mag laten voor wat het is. Zoek je warme bed lekker op tijd op, gun je jezelf tijd voor jezelf en zorg ervoor dat jouw energie gelijk verdeeld wordt over de maanden. Zo behaal je uiteindelijk immers de beste resultaten en haal je het beste in jezelf naar boven!

Oefening voor loslaten

Hierbij nog een oefening die je kan helpen loslaten. Doe dit regelmatig, zeker als je een naar gevoel ervaart.

  1. Observeer het gevoel binnenin je zonder er iets aan te veranderen. Laat het volledig toe en voel het in je lichaam. Waar voel je het? Wat voel je?
  2. Accepteer dat het gevoel er is, en dat het op dit moment onderdeel uitmaakt van jouw leven. Dat is oké, je hoeft er niks aan te veranderen.
  3. Adem diep, maar rustig in en uit en laat de ontspanning in je lichaam toe. Laat het gevoel er zijn, verlicht het met je ademhaling.
  4. Merk hoe het gevoel kracht en zwaarte verliest en plaatsmaakt voor rust en ontspanning. Misschien verschijnt er zelfs een lichte lach op je gezicht.



Tips om de donkere, koude dagen door te komen. Je leest ze hier.

12 sollicitatietips voor jouw droombaan in de zorg

Ben je toe aan een nieuwe baan in de zorg? Tijd om te solliciteren! Voor de een een leuke bezigheid, een makkie, voor de ander zwaar en spannend. Vind jij het spannend om te solliciteren? Wij hebben 12 sollicitatietips voor je om ervoor te zorgen dat je redelijk moeiteloos die droombaan in de zorg krijgt!

1 Een professioneel cv

Met je cv schets je vaak het eerste beeld. Zorg er daarom voor dat je een net en volledig cv hebt. Vertel kort over wat jou uniek maakt in je werk en eventueel ook buiten het werk. Maak jouw cv zo volledig mogelijk. Benoem je werkzaamheden, de doelgroepen en alles wat relevant kan zijn voor een volgende baan.

Met een professionele opmaak, spring je er nog meer uit bij de zorgorganisatie. Geen zorgen, je hoeft hiervoor echt geen speciale photoshop skills te hebben. Online kun je voorbeelden vinden van mooie ontwerpen, waar je alleen de tekst in hoeft te plakken. Kijk bijvoorbeeld maar eens op canva.com en zoek ‘cv’. Even invullen en opslaan als pdf en jouw cv zal er gegarandeerd uitspringen!

2. Verdieping

Je bent uitgenodigd op gesprek op basis van jouw cv en eventuele motivatie. Goed bezig! Natuurlijk is het handig om al een en ander van de organisatie te weten. Bekijk de website, zoek de mensen op met wie je een gesprek hebt en lees nog eens goed het functieprofiel door. Weet jij al een beetje wat je kan verwachten van de organisatie en functie? Heb je vragen, schrijf ze vooral op en neem ze mee naar het gesprek.

3. Niet te veel voorbereiding

Misschien herken je het. Je bent onzeker, voelt je totaal niet op je gemak in een sollicitatiegesprek. Dit probeer je te compenseren door je extreem goed voor te bereiden op het gesprek. Elke mogelijke vraag heb jij al doorgenomen, de antwoorden heb je uit je hoofd geknald… En dan zit je daar, en kan het bijna alleen maar tegenvallen, omdat de antwoorden niet precies eruit komen zoals je geoefend hebt.

Wij zouden tegen je willen zeggen: doe het niet. Heb vertrouwen in jezelf. De beste antwoorden komen vanzelf op het juiste moment, juist als je het niet tot in de puntjes hebt voorbereid. Gaat het gesprek tóch niet zo goed? Dan was dit ook niet jouw plek!

We begrijpen de zenuwen en onzekerheid, echt waar. Net zoals de veiligheid die je probeert te creëren. Maar echt veilig zul je je niet voelen hierdoor. Een veilig gevoel komt pas als je op jezelf vertrouwt. Dus, sla je notitieboekje maar dicht. Je bent klaar, je bent genoeg voorbereid. Je kan dit, eerlijk waar!

4. Zelfkennis en -inzicht

Mocht je dan toch nog íets willen voorbereiden, naast de basisinformatie over de organisatie en de functie dan, dan zouden wij gaan voor zelfinzicht. Het is goed om te laten merken dat jij jezelf kent, dat je zelfreflectie hebt, weet wat jouw sterke en mindersterke punten zijn, dat je doorhebt waar jij energie van krijgt en waar juist niet van. Zo komen zowel jij, als de organisatie, erachter of de functie en organisatie daadwerkelijk een match zijn.   

5. Lekkere kleren

Ja, natuurlijk, geen vlekken op de kleding, niet al te slordig gekleed gaan. Maar het allerbelangrijkst is dat jíj je fijn en zelfverzekerd voelt. Het gaat om jou en jouw toekomstige baan. Gun jezelf kleding die bij jou past.

6. Weet wat je waard bent

Voordat je naar binnenloopt even de volgende reminder: de wereld is blij met jou. Je bent nodig! Je helpt mensen, je redt mensenlevens. Je bent zo ontzettend waardevol voor deze samenleving, zo ook voor deze zorgorganisatie. Besef dit! Laat het je rust en vertrouwen geven, zodat het gesprek vanzelf gaat. Maar ga ook weer niet naast je schoenen lopen.

7. Wees eerlijk!

Ons grootste advies zou zijn om eerlijk te zijn. Eerlijk over je persoonlijkheid, over de werkdruk die je aan kan, over de ervaring die je hebt. Ben je niet eerlijk en bluf je jezelf erdoorheen, dan kom je jezelf later waarschijnlijk tegen. Misschien omdat de baan toch niet zo bij je past, of omdat ze op wat meer zelfstandigheid gerekend hadden, wat jou weer onzeker maakt.

Krijg je een lastige vraag, sla je dicht of weet je gewoon het antwoord niet? Wees hier ook gewoon eerlijk over. Het is oké om het niet te weten, om stil te vallen, om te blokkeren. Het is heel normaal, je bent niet de eerste die het overkomt. Grote kans dat ook de persoon tegenover jou weet hoe je je voelt! Niemand is perfect, zij niet, jij niet, dus mag je je best kwetsbaar opstellen. Misschien een mooie kans om het gesprek te sturen richting de punten waar jij nog aan wil werken (dit stukje onzekerheid bijvoorbeeld). Maar ook juist die sterke kanten van jou op de werkvloer!


8. Toon interesse

Heb je tijdens je voorbereiding vragen opgeschreven? Stel die dan vooral gedurende het gesprek. Toon interesse in de personen tegenover je, hoe vinden zij het bijvoorbeeld bij deze organisatie? Vraag ook gerust uitgebreid naar het team waarin je komt te werken, je gaat immers heel wat tijd samen doorbrengen. En wat voor persoon past in het team? Komen de punten die ze noemen overeen met jou? Laat dat vooral weten, misschien ook zelfs de punten die je niet in jezelf herkent. Hoe belangrijk is dat? Je wil immers niet terecht komen in een team dat niet klikt met jouw persoonlijkheid!

9. Maak oogcontact

Lichaamstaal is belangrijk, dat weet jij als zorgprofessional als geen ander. Zonder woorden te gebruiken kun je al een hoop te weten komen over iemand. Let zelf dus ook op je lichaamstaal. Zorg bijvoorbeeld voor een stevige handdruk, zet je voeten bewust stevig op de grond, zodat je benen niet al te veel wiebelen en maak oogcontact. Zo bouw je, ook los van je woorden, een band op met de mensen tegenover je en merken ze meteen dat je betrouwbaar bent.

10. Stiltes zijn oké

Word je ongemakkelijk van stiltes en ga je dan het liefst maar wat ratelen? Dat is niet nodig. Sterker nog: vanuit stiltes kunnen mooie gesprekken ontstaan. Laat dus gerust af en toe een stilte vallen, neem – indien nodig – de tijd om iets even te laten zakken of om na te denken. Je bent een mens, net zoals de persoon tegenover je.

11. Het is gewoon een gesprek

Het klinkt spannender dan het is, zo’n sollicitatiegesprek. Eigenlijk ga je gewoon kletsen met mensen, om te kijken of je past binnen de organisatie. Gewoon vrijblijvend samen koffie drinken, de sfeer proeven. Probeer het ook te zien als gewoon een gesprek, een kennismaking, om meer te weten te komen over elkaar. Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft niet het achterste van je tong te laten zien. Je mag gewoon jezelf zijn. Ga een normaal gesprek aan, zoals je dat met een willekeurige vreemde zou doen. Een vreemde die je wil leren kennen, om te kijken of er meer inzit.

12. Vertrouw op je na-gevoel

Het gesprek zit erop, wat nu? Is dit de functie voor jou? Je gevoel is een hele mooie wegwijzer en weet alles! Luister hier dan ook naar voordat je de knoop doorhakt.

Heb je een onprettig of ‘muah’ gevoel overgehouden aan het gesprek, probeer jezelf nergens van te overtuigen, ga het niet overdenken. Laat het een dag of een paar dagen los, verleg je focus en ga na die periode eens na hoe het voelt. Het zou zomaar kunnen dat het gesprek tegenviel, maar dat er toch een fijn gevoel door je heengaat als je aan de baan denkt. Grote kans dat deze baan, op dit moment, toch geschikt is voor je. Voelt het nu nog altijd onprettig? Dan weet je genoeg!

Andersom geldt hetzelfde. Heb je een fijn gesprek gehad? Laat het toch eens een tijdje zakken. Soms raken we verloren in ons enthousiasme, omdat we bijvoorbeeld zo blij waren dat het gesprek goed ging. Of omdat er zo’n leuk persoon tegenover je zat die het goed wist te verkopen.

Hoe voelt het na een tijdje er niet mee bezig te zijn geweest? Ben je nog altijd positief? Soms voel je op de een of andere manier dat het tóch niet voor jou is, al was het nog zo leuk. Voelt alles wel nog helemaal goed? Fijn! Ga ervoor!

Succes!



Werk jij onregelmatige diensten? Zo houd je het leuk!